Kraljica ekstremnog trčanja istrčala 50 trka

Cnn.com
Kraljica ekstremnog trčanja istrčala 50 trka

Od sparne vrućine pustinje Sahara do temperatura znatno ispod nule na Sjevernom i Južnom polu opsesija Fione Ouks za trčanjem jednostavno nema granica.

Poznata kao kraljica ekstremnog trčanja ova Britanka je završila više od 50 maratona i ultramaratona, mada je prilično skromna o pitanju ovih uspjeha.

- Ne čuvam svoje medalje i ne znam gdje se nalaze. Nemam trofeje, dok drugi imaju pune police trofeja. Većinu njih su prežvakali moji psi - kaže maratonka, koja misli da nije posebna.

Ipak, možda bi Ouksova, koja ima 48 godina, trebalo bolje da razmisli o tome, s obzirom na rigorozni raspored trčanja i ranijih problema sa koljenom.

- Kada sam imala 14 godina pojavio mi se tumor u koljenu. Dijagnostikovan mi je tek kada sam imala 17 godina i do tada sam izgubila dosta na težini - imala sam tada težinu od oko 32 kilograma - rekla je ona.

Nakon toga imala je operaciju u kojoj joj je odstranjen zglob i čašica koljena. Rečeno joj je da nikada više neće hodati pravilno, a kamoli trčati.

Ouksova je počela pravilno da trči tek prije deset godina i ubrzo je pronašla pravi ritam kojim je počela da osvaja trke polumaratona u rekordnom vremenu. Nakon toga je pojačala tempo i krenula da se takmiči u maratonu. Danas ona rutinski završava maraton za dva časa i 50 minuta. Najbolje vrijeme koje je postigla iznosi dva časa i 38 minuta, što je malo slabije od vremena potrebnog za kvalifikacije na Olimpijske igre. Kada ne trči na gradskim maratonima, Ouksova se takmiči na nekim od najzahtjevnijih trka izdržljivosti, kao što je trka Vulkan maratona u čileanskoj pustinji Atakama, koja u stvari predstavlja ultramaraton u dužini od 242 kilometra koji se trči na visinama iznad 4.400 metara nadmorske visine. Često je prisutna na maratonu De Sejbls na kojem takmičari trče šest maratona u šest dana po pustinji Sahara. De Sejbls se, inače, smatra najzahtjevnijom trkom na svijetu.

- Posebno je bio težak onaj iz 2012. godine. Sedam dana prije početka Sejblsa polomila sam dva nožna prsta, jer mi je konj stao na nogu - objašnjava Ouksova, koja je uspjela da završi taj maraton gutajući veće količine tableta protiv bolova. Sljedeće godine oborila je tri svjetska rekorda tako što je postala najbrža takmičarka koja je trčala maraton na svakom kontinentu. Njena najomiljenija trka je ona koju je imala na Sjevernom polu.

- To je tako nerealno mjesto da trčite maraton. Čak sam nekoliko puta vidjela polarne medvjede - kaže ona.

Ouksova za život zarađuje tako što vodi prihvatilište za životinje u britanskom gradu Ešeldamu. Ustaje svaki dan u pola četiri ujutro i radi do deset časova ujutro u prihvatilištu koje broji oko 400 životinja. Nakon toga ide na trčanje i održava tempo od 160 pretrčanih kilometara svake sedmice. Nije čudo da nema puno vremena za ostale stvari.

- Nemam lični, ni porodični život. Svaki minut mog vremena, koji nije posvećen pažnji životinja, trošim na trčanje - dodaje Ouksova.

Ona je nedavno pokušala da istrči sedam maratona na sedam kontinenata trčeći u kostimu krave da bi povećala svijest o okrutnosti prema životinjama. Nije uspjela da završi ovu trku poznatu kao "Tripl 7 kvest", jer je zbog lošeg vremena bio otkazan let iz Čilea na Antarktik, gdje se održavala posljednja etapa trke.

- U principu ne uživam puno u trčanju. Trening je ekstremno težak i uvijek pomjeram granice svoje izdržljivosti, ali uživam u rezultatima koje trčanje donosi. Volim da imam izazove koji zvuče gotovo nemoguće i dokažem da ih mogu prevazići - kaže ova heroina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana