Kralj gafova i uvreda šef diplomatije

Agencije
Kralj gafova i uvreda šef diplomatije

London - Britanski premijer Tereza Mej počela je da slaže kockice u svom timu, a najkontroverzniji član njenog kabineta je konzervativac i predvodnik "bregzita" Boris Džonson koji je imenovan za šefa britanske diplomatije.

Doskorašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson imenovan je za novog britanskog ministra spoljnih poslova, potvrđeno je iz kabineta Mej, koja je dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda imenovala za novog ministra finansija.

Džonson važi za najistaknutijeg pripadnika Konzervativne stranke nakon dosadašnjeg premijera Dejvida Kamerona. Osim toga, Džonson je slovio i za vodećeg kandidata za novog premijera, a prvi čovjek britanske prestonice bio je u dva mandata, od 2008. godine, a reizabran je 2012.

Iako je u krugovima konzervativnih aktivista cijenjen zbog britkog jezika, evroskepticizma i neposrednosti, nerijetko se isticao ispadima i gafovima u javnosti.

Imenovanje Džonsona na mjesto šefa britanske diplomatije dočekano je šokom, dozom šale, ali i zebnjom usljed Džonsonove istorije gafova prilikom putovanja u inostranstvo i nesuzdržanog kritikovanja stranih lidera.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina uporedio je sa elfom iz filma "Hari Poter", ali je dodao da je Putin, za razliku od lika iz dječijeg filma, "nemilosrdni i manipulativni tiranin".

Si-En-En dodaje i da je Džonson uvrijedio praktično sve važne političare u SAD uključujući predsjednika Baraka Obamu, bivšeg predsjednika Džordža Buša i najvjerovatnije kandidate za predsjedničku trku Hilari Klinton i Donalda Trampa. Navodi se i da je Džonson jednom prilikom Klintonovu nazvao "sadističkom medicinskom sestrom u mentalnoj ustanovi".

Tako je 2006. na konferenciji Konzervativne stranke kritikovao kuvara Džejmija Olivera zbog njegovih savjeta o zdravoj ishrani. Džonson je tada rekao da bi volio da "ga se otarasi i kaže ljudima da jedu šta hoće".

Papuu Novu Gvineju je povezao s kanabalizmom, a za grad Portsmut je jednom rekao da u njemu "ima previše droge, gojaznosti, neproduktivnosti i laburističkih poslanika".

Si-En-En podsjeća i da je on 2015. godine u Tokiju srušio desetogodišnjeg dječaka tokom ragbi utakmice, kao i da je osvojio hiljadu funti za pjesmu o seksualnom odnosu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i koze.

Prije nego što je ušao u političke vode, bavio se novinarstvom. U "Tajmsu" je, prema pisanju medija, dobio otkaz, jer je izmislio izjavu.

Porijeklo

Aleksandar Boris de Fefel Džonson rođen je 1964. u Njujorku, ali se svojevremeno odrekao američkog državljanstva. U sebi ima i turske, francuske i njemačke krvi. Njegov čukundjed Ali Kemal je nakratko bio ministar unutrašnjih poslova u Otomanskom carstvu.

Merkel i Junker

Njemački kancelar Angela Merkel kaže da je pozvala novog britanskog premijera Terezu Mej na razgovore u Berlin i poručila da se raduje zajedničkoj saradnji.

- Naš zadatak je da blisko sarađujemo sa vladama savezničkih zemalja - rekla je Merkelova koja je putem telefona razgovarala sa Mej. Istovremeno, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je Mej da ubrza razvod Britanije i EU.

Reakcije

SAD

Činjenica da je Tereza Mej imenovala Džonsona na mjesto ministra spoljnih poslova sa druge strane Atlantika izazvala je podsmijeh. Na nedjeljnom brifingu portparol Stejt departmenta Mark Toner jedva je uspio da zadrži smijeh kada su ga novinari upitali da prokomentariše imenovanje novog ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

FRANCUSKA

Imenovavši Borisa Džonsona za novog šefa diplomatije, Britanija je na to mjesto postavila jednog lažova iako joj je u ovom trenutku potreban neko pouzdan, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero.

NjEMAČKA

Njemački mediji navode da je Boris Džonson imao ključnu "negativnu ulogu" u nedavnom referendumu koji je označio izlazak Britanije iz EU. Njemački novinar Laura Šnajder tvrdi da se njene kolege raduju Džonsonovom imenovanju, jer od njega očekuju brojne bizarne i nimalo diplomatske izjave koje će zabavljati javnost.

RUSIJA

Šef ruske Dume za spoljna pitanja Aleksej Puškov nada se da Boris Džonson neće nastaviti putem svog prethodnika Filipa Hamonda koji je pokazivao "antiruske komplekse".

ŠVEDSKA

Bivši premijer Švedske Karl Bilt na svom "Tviteru" napisao je da se iskreno nada da je imenovanje Borisa Džonsona za ministra spoljnih poslova Velike Britanije - "samo šala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana