Kralj Čarls u 74. godini opčinjen Harijem Poterom

Agencije
Kralj Čarls u 74. godini opčinjen Harijem Poterom

LONDON - Kralj Čarls danas slavi 74. rođendan, prvi put kao monarh. Na tron je čekao od 1952. godine, kad je preminuo njegov djeda kralj Džordž Šesti, a poziciju kraljice preuzela njegova majka Elizabeta.

Niko u istoriji krune nije čekao toliko dugo koliko on, zbog čega je postao sinonim za čekanje. 

Iako je najstariji prestolonasljednik u istoriji Velike Britanije, izvori bliski novom kralju kažu da nije priželjkivao tu funkciju jer da bi do nje došao morao bi prvo da sahrani majku. Njegova popularnost je varirala tokom godina, posebno zbog njegovog burnog razvoda sa u narodu obožavanom princezom Dajanom početkom devedesetih, ali i drugih afera skorijeg datuma.

Voli muziku, svira čelo,  dok priče sa dvora kažu da je veliki ljubitelj Hari Potera.  Voli, takođe, i fudbal , a izjavio da navija za Barnli, manje poznat fudbalski klub iz istoimenog grada.

Dva puta slavi rođendan

Rođendanski planovi kralja Čarlsa nisu poznati, a prethodnih godina je uživao u nezaboravnim proslavama.

U 70. godini, kralj je otkrio ljubav prema „grusaki", sopstvenoj verziji musake, ali sa mesom tetrijeba umjesto jagnjetine.  Uoči 50. rođendana 1998. godine, tadašnji princ od Velsa prisustvovao je TV snimanju gala slavlja sa zvijezdama u londonskom Liceum teatru, kako bi prikupio novac za sopstvenu dobrotvornu organizaciju. Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neobično u kraljevskoj porodici: proslave se obično organizuju na dan koji nije datum rođenja, posebno kada nije u ljeto, kao što je slučaj sa novim kraljem Čarlsom Trećim.

Od gospodara ostrva do "čuvara krava"

Čarls Filip Artur Džordž rođen je 14. novembra 1948. godine, a do juče njegova puna titula je glasila: Njegovo kraljevsko veličanstvo princ Čarls Filip Artur Džordž, princ od Velsa, grof Čestera, vojvoda od Kornvola, vojvoda od Rotsaja, grof Karika, baron Renfrua, gospodar ostrva, princ i veliki čuvar Škotske. Kao da to nije dovoljno titula za jednog čovjeka, afričko pleme Masai 2001. godine dodijelilo mu je i titulu „čuvara krava".

Bio je prvi princ koji je pohađao običnu osnovnu školu i vanredno je obrazovan. Diplomirao je na Kembridžu, gdje je studirao istoriju, ekologiju, arhitekturu, umjetnost. Usavršavao se i u Australiji.  

Bio je u vojsci, tačnije u mornarici, a postao i licencirani vozač helikoptera. Zanimala ga je i magija, član je mađioničarskog društva, a probao je i da se bavi slikarstvom. 

Afere i razvod od Dajane

Pominju se veze sa mnogim poznatim i nepoznatim ženama, a bio je u braku sa tragično preminulom princezom Dajanom sa kojom ima dva sina, Vilijama i Harija. Kada se vjenčao sa Dajanom 1981. godine, što je pratilo oko 750 miliona ljudi preko televizije širom svijeta, njegova životna saputnica je izgledala kao savršen izbor.

Međutim, iza kulisa, u braku su se pojavili problemi i Dajana je okrivila Kamilu Parker za njegov eventualni raspad, izrekavši čuvenu rečenicu u jednom TV intervjuu: "Bilo nas je troje u ovom braku - pa je bila mala gužva."


Razveli su se 1996., a Dajana je umrla od posljedica saobraćajne nesreće u Parizu naredne godine. Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls, s kojom je i danas u braku a koju je upoznao 1970. na polo utakmici.

Nema vozačku i pasoš, ali je vlasnik svih labudova

Svaki kralj ili kraljica Velike Britanije uživa u brojnim povlasticama, ali neke su veoma specifične.

Novom kralju Čarlsu Trećem neće trebati pasoš ili vozačka dozvola, ali će zato postati vlasnik svih labudova i jesetra u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je jedna od pomalo neobičnih privilegija koje uživa.

Novi kralj putuje bez identifikacionih dokumenata. Za razliku od ostalih članova kraljevske porodice, pasoš mu nije ni potreban jer se taj dokument građanima izdaje na njegovo ime. Iz istih razloga, britanski šef države takođe je privilegovan u upravljanju vozilom i jedini je državljanin te zemlje koji nema vozačku dozvolu.

Kralj nikada ne glasa na biralištima: on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može ni da glasa, niti da se kandiduje na izborima. S druge strane, monarh je taj koji otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera sa kojim redovno razgovara.

Kralj ne vlada samo Britancima. Već nekoliko vijekova, labudovi širom njegove domovine su zapravo bili vlasništvo britanskog monarha. Svake godine stručne službe pažljivo zvone i prebrojavaju labudove na Temzi i to je tradicija koja će biti zaštićena. Britanski monarh takođe poseduje jesetre, delfine i kitove u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Brejkdens

Britanskog kralja Čarlsa ne bismo nikad povezali sa plesom i plesnim koracima, a pogotovo ne brejkdensa. Međutim, on se u mladosti oprobao baš u tome. U petoj sezoni serije "Kruna'" otkriven je upravo taj plesni detalj iz kraljevog života. Stvarni događaj se odigrao 1985. kada su na jednom događaju princu Čarlsu mladi pokazivali svoje plesno umijeće. Nakon što su ga pozvali da im se pridruži, Čarls je pristao i pokazao plesne vještine. Iako je mladi princ isprva izgledao kao da mu je možda neprijatno, brzo se opustio i rasplesao pred publikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana