Konobarice popravljaju imidž Sjeverne Koreje

Tanja Milaković
Konobarice popravljaju imidž Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja zbog nuklearnog rata, zloglasnih logora i diktatora Kim Jong Una i nema zavidnu reputaciju u svijetu, ali ipak u nekim azijskim gradovima gdje se otvaraju lanci restorana iz Pjongjanga, dobra hrana i još bolja usluga mnoge navode da promijene mišljenje.

Novinar Bi-Bi-Sija koji je obišao dosta svjetskih zemalja zadesio se u jednom takvom restoranu u gradu Pnom Penu u Kambodži i kaže da nigdje nije sreo "toliko talentovano osoblje". Naime, kada gostima isporuče hranu, konobarice zakorače na binu i magija počinje - Jong pjeva operske arije, Jiu je virtuoz na violini, a Lin savršeno balansira ćup na glavi.

Dok performans traje, iza njih na velikom ekranu smjenjuju se fotografije njihove otadžbine. Gosti mogu sjediti ispod slike tigra sa neprirodno malom glavom i gledati televizor sa sjevernokorejskim filmovima koji prikazuju njihove vodopade.

- Hrana koju su nam poslužile je veoma ukusna, ali stalno me pitaju zbog čega je u ovim restoranima tolika gužva. Restoran je uvijek pun Kineza i Sjevernokorejaca koji obično flertuju sa osobljem, a konobarice im ponekad pruže ruku. Elegantno su obučene u šarene uniforme i uvijek se osmjehuju - opisuje britanski novinar.

Konobarice uglavnom nose svjetloplave haljine i štikle sa potpeticom od 12 centimetara i kada ne poslužuju jelo one plešu, pjevaju i sviraju na tradicionalnim instrumentima. Poslije nekoliko mjeseci ovog rituala njihove ruke i pokreti su u savršenom skladu i ritmu.

Najveći broj gostiju stiže uveče i nakon dobrog jela i nekoliko čaša korejske rakije od riže mnogi od njih počinju da pjevaju karaoke sa konobaricama. Često se dešava da isprate gosta kada napušta restoran. Takođe, one se jednostavno nikada ne prestaju smijati i smiješiti, što odaje prilično opuštenu atmosferu u restoranu.

Zbog njihove pretjerane ljubaznosti, novinar je čak pomislio da konobarice zavode goste da bi saznale neke državne tajne, pa je odlučio da svoju ideju i testira kroz razgovor sa jednom od njih.

- Kako si? Odakle si?

- Iz Pjongjanga.

- Koliko dugo si u Kambodži?

- Tri godine. Sljedeće godine se vraćam kući.

- Sviđa li ti se tamo? Da li bi voljela da ostaneš ovdje?

- Ne. Nedostaje mi Pjongjang.

Na osnovu ovog kratkog razgovora novinar je zaključio da nema ništa od zavođenja, pa je odlučio da bude malo direktniji, pitajući konobaricu gdje je smještena i smije li da se fotografiše sa njom. Ispostavilo se da sve žive u prostorijama iznad restorana, a da fotografisanje nije dozvoljeno.

Stariji korejski doktor koji se našao među gostima objasnio je da su u pitanju najtalentovanije djevojke sa državne Akademije umjetnosti. One paze jedna na drugu, njih nadgleda šef, a neko drugi nadgleda šefa.

- Konobarice kod kuće imaju porodice i eksperti kažu da ih ne bi lijepo tretirali ukoliko bi neko od osoblja odlučio da pobjegne - piše novinar.

Ipak, nekoliko menadžera restorana uspjelo je da pobjegne sa novcem, nakon čega su objekti automatski zatvarani.

Prema nekim spekulacijama ovi restorani su krilo tajne agencije Bureau 39, koja se bavi pranjem novca za vladu kroz trgovinu oružjem i proizvodnju metamfetamina, dok drugi navode da vlada samo želi da stvori zalihe strane valute.

- Nisam našao dokaze za to ovdje, a ni pazar nije toliki da bi balansirao državne rezerve. Sjeverna Koreja možda samo želi da pokaže malo osmijeha i pjesme, da bude voljenija - dodao je novinar, koji je na kraju uspio da se fotografiše sa jednom od konobarica.

Hrana u restoranu je prilično skupa za obične Kambodžance i jelo za jednu osobu košta između šest i 22 dolara. Ipak u pitanju je vrhunska korejska hrana, koja uključuje jela kao što je rep bika i nacionalno jelo kimči, iako se mogu naručiti i jela specifična za Sjevernu Koreju, kao što je ginseng.

Osim tog, Sjeverna Koreja je otvorila restorane u kambodžanskim gradovima Siem Reapu i Sihanukvilu. Prvi restoran je otvoren 2003. godine i odmah je postao hit u Kambodži i naročita posebno je bio privlačan južnokorejskim turistima i poslovnim ljudima.

Kambodža je inače održala dobre veze sa Sjevernom Korejom, posebno zbog bivšeg kambodžanskog kralja Norodoma Siahunuka, koji je bio redovni gost komunističke zemlje.

Restorani u svijetu

Danas broj sjevernokorejskih restorana u svijetu varira, ali pretpostavlja se da ih ima oko stotinu. Dok neki restorani u Kini puštaju propagandne filmove i stavljaju slike visokih državnika na mnogim mjestima, restorani u Kambodži su apolitični.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana