Konobar jedini predstavnik Sirije na sastanku o miru

Agencije
Konobar jedini predstavnik Sirije na sastanku o miru

Beč - Koliko su svjetski lideri izgubili osjećaj za realnost, odnosno koliko su navikli da kroje sudbinu drugih a da ih ne pitaju, najbolje svjedoči slučaj sa mirovne konferencije o Siriji, koja je održana nedavno u Beču, a na kojoj je jedini Sirijac bio konobar.

Naime, na sastanku na kome su učestvovali predstavnici skoro 20 država, među kojima su osim SAD i Njemačke, bili još Rusija, Turska, kao i regionalne sile Saudijska Arabija i Iran, krojila se sudbina Sirije, države gdje već godinama bjesni građanski rat čiji se kraj ne nazire.

Upravo se zbog toga u Beču očekivalo da zemlju domaćina, ako ne na zapadu omraženi predsjednik Bašar al Asad, predstavlja makar neko od lidera opozicije.

Međutim, to se nije dogodilo, Sirija na ovom sastanku nije imala predstavnika, ako se ne računa konobar Nizar El Kuri (25). On je bio jedini Sirijac na konferenciji u Beču, a na kojoj je dogovoreno da se građanski rat mora završiti prekidom vatre i političkim sporazumom, kao i da Islamska država mora biti pobijeđena.

Na fotografiji koja je osvanula na "Tviteru" vidi se nasmijani konobar, dok se u pozadini vide državni sekretar SAD Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Mediji su šaljivo prenijeli da je možda konobar, dok je moćnicima donosio piće, uspio da im skrene pažnju na neke važne aspekte situacije u domovini i izdejstvuje bolji tretman.

Sirijci u Moskvi

Ruske vlasti planiraju da u Moskvi naredne sedmice organizuju rundu pregovora sirijskih zvaničnika i lidera opozicije. Zamjenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da su sirijske vlasti pristale da učestvuju, ali da još nije jasno koje opozicione grupe bi mogle da dođu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana