Kompanije smanjuju svoj kancelarijski prostor zbog rada od kuće

Tanjug
Kompanije smanjuju svoj kancelarijski prostor zbog rada od kuće

MINHEN - Njemačke kompanije postepeno smanjuju svoj kancelarijski prostor pošto se u toj zemlji ustalio redovan rad od kuće, zaključak je danas objavljenog izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Kako se navodi, približno 6,2 odsto svih njemačkih kompanija je već smanjilo svoj poslovni prostor, a dodatnih 8,3 odsto firmi planira da to učini u narednih pet godina.

"Ovaj trend je posebno izražen među pružaocima usluga i velikim firmama. Svaka četvrta  kompanija iz ovih kategorija smanjila je svoj kancelarijski prostor ili planira da to učini", objavio je istraživač IFO Simon Krause.

Prema njegovim riječima, procenat ljudi koji rade od kuće u Njemačkoj je stabilan skoro dvije godine.

Zaposleni uprkos apelima pojedinih kompanija ne žele da se vrate u kancelarije i zbog toga njemačke firme postepeno prilagođavaju svoje potrebe za poslovnim prostorom.

"Na osnovu naših studija, očekujemo da će potražnja za kancelarijskim prostorom dugoročno pasti za oko 12 odsto zbog rada od kuće", dodaje Krause.

On navodi da trend smanjenja kancelarijskog prostora u Njemačkoj predstavlja izazov za tamošnje tržište nekretnina koje je već pod pritiskom.

Krause upozorava na faktore kao što su ekonomska neizvjesnost, više kamatne stope i visoke troškove izgradnje koji sugerišu da brz oporavak potražnje za poslovnim prostorom nije na vidiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana