Kompanija odgovorna za auto-puteve u Istanbulu kažnjena sa 6,8 miliona lira nakon kolapsa zbog snijega

GS
Foto: Ilustracija

ISTANBUL- Pojedini dijelovi auto-puta Sjeverna Marmara bili su zatvoreni za saobraćaj 18 sati zbog obilnih snježnih padavina 24. januara ove godine, zbog čega je kompanija kažnjena sa 6,8 miliona turskih lira.

Ministarstvo transporta i infrastrukture Republike Turske izreklo je kaznu od 6,8 ​​miliona turskih lira (TL) kompaniji odgovornoj za auto-put Sjeverna Marmara (KMO), jer su pojedini dijelovi auto-puta bili zatvoreni za saobraćaj 18 sati zbog obilnih snježnih padavina 24. januara ove godine. Kompanija je takođe vozačima vratila naplaćenu putarinu, saznaje Anadolija

U ponedjeljak, 24. januara, na pojedinim dijelovima auto-puta Sjeverna Marmara došlo je do saobraćajnih nesreća zbog obilnih snježnih padavina koje su tog dana zahvatile Istanbul. Sve to je negativno uticalo na cjelokupan tok saobraćaja u Istanbulu.

Ministarstvo transporta i infrastrukture Turske preduzelo je mjere nakon brojnih pritužbi građana koji su bili praktično zarobljeni u snijegu na ulicama Istanbula.

S tim u vezi, ministarstvo je sa 6.795.957 TL (455.493 eura) novčano kaznilo operativnu kompaniju odgovornu za auto-put Sjeverna Marmara, budući da su putne komunikacije na auto-putu Kinali - Jasiren (Dionica-1), Jasiren - Odayeri (Dionica 2), Habipler - Hasdal (Dionica-7) bile zatvorene za saobraćaj čak 18 sati.

Iz kompanije su naveli kako su u Istanbulu zabilježene najoblinije snježne padavine posljednjih godina, te kako su intenzivno radili na cijeloj mreži auto-puta koja pokriva tri navedene dionice kako se ne bi ometao prijevoz, a građani ne bi imali pritužbe.

"Iako su prije padavina preduzte mjere posipanja soli i izlijevanja otopine na najvišem nivou, zbog snijega koji je dostigao veličinu katastrofe suočili smo se sa neželjenim posljedicama i naši su građani bili primorani čekati na putu", navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je kako je kompanija svim vozačima refundirala putarinu naplaćenu na auto-putu kako bi donekle ublažila pritužbe građana koji su bili zarobljeni na auto-putu.

Naplaćena putarina vraćena je i vozačima koji su bili zaglavljeni na drugim dionicama u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana