Kompanija iz spavaće sobe prerasla u giganta

Boris Đurić, Dojče vele
Kompanija iz spavaće sobe prerasla u giganta

Prevarant, ludak i paranoidni čovjek - to su riječi koje kineski mediji koriste da bi opisali Ma Juna, četrdesetdevetogodišnjeg biznismena poznatog kao Džek Ma. - Nisam dobar u matematici, nikada nisam studirao menadžment i još uvijek ne znam čitati izvještaje knjigovođe - rekao je Ma nedavno.

Ali, uprkos ovim "nedostacima", Ma je uspio da pretvori malu kompaniju "Alibaba", kojom je upravljao iz spavaće sobe, u velikog giganta elektronske trgovine. Ma se u svom usponu nije libio da krši pravila.

Za razliku od Bila Gejtsa ili Stiva Džobsa, Ma nema diplomu iz računarskih nauka. U stvari, ovaj informatičar milijarder čak nije čuo za riječ računar kada je bio dijete. Na prijemnom ispitu za fakultet, iz matematike je osvojio jedan od ukupno 120 bodova, pa nije mogao da pohađa univerzitet.

Osamdesetih godina on je proučavao engleski na koledžu u rodnom gradu Hangzou i postao je učitelj engleskog. Ali, tri godine kasnije pobjegao je iz klupa, što je bio neobičan potez za to vrijeme, i pokrenuo svoj privatni biznis - agenciju za prevođenje.

Tokom jednog poslovnog putovanja 1994. godine u SAD otkrio je nešto sasvim novo - internet. Bio je oduševljen dok je posmatrao svoje prijatelje kako komuniciraju sa svijetom koristeći samo računar. Ovaj događaj je zauvijek promijenio tok njegovog života.

Po povratku u Kinu pokrenuo je internet stranicu "China Page", prvi kineski telefonski imenik na internetu. To mu je donijelo uspjeh i prozvali su ga "Gospodin Imenik". Ipak, predstojala mu je velika borba.

U naporima da dovede internet u Kinu, morao je naporno da radi kako bi privukao pažnju Pekinga. Bio je to tek početak interneta u Kini i većina kineskih porodica je posmatrala računare kao luksuz. Nakon niza neuspjeha, Ma je napustio projekat "China Page" i krenuo u novu poslovnu avanturu zvanu "Alibaba".

U početku je to bila internet platforma koja je povezivala poslovne subjekte, ali danas je to najveća internet prodavnica u Kini. Nakon pokretanja projekta, Ma je odlučio da sakupi nešto početnog kapitala.

- Noseći staru jaknu i komad papira u ruci, Ma je došao kod nas da traži finansije za svoj projekat - sjeća se Masajoši Son, direktor japanskog softverskog giganta "SoftBank", koji ulaže u kineski informacioni sektor.

Iako je izgledao skromno, mladom Kinezu je bilo potrebno samo šest minuta da dobije zajam od 20 miliona dolara. Nakon toga krenuo je meteorski put projekta "Alibaba", koji će ovih dana kulminirati izlaskom na američku berzu, čime će njegova vrijednost porasti na skoro 21,8 milijardi dolara.

Kako je izlazak samo pitanje dana, mnogi mediji su ga već proglasili najbogatijim Kinezom.

Danas njega u Kini smatraju ne samo uspješnim biznismenom, već i herojem koji je značajno oblikovao internet i elektronsko trgovanje u Kini.

+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana