Koliko krava toliko žena

Tanja Milaković
Koliko krava toliko žena

Ispijanje svježe životinjske krvi, konzumacija velikih količina mesa, poligamija i specifična tradicija posebnosti su koje pripadnike Masaji odvajaju od drugih istočnoafričkih naroda.

Oni su jedna od najstarijih plemenskih zajednica Istočne Afrike, koji danas žive polunomadski život u Keniji, Tanzaniji i Ugandi, a koji su u velikoj mjeri uspjeli da očuvaju svoju tradiciju i kulturu.

Prema zvaničnim podacima u Keniji živi 1,2 miliona pripadnika zajednice Masaji. Stočarstvo se smatra dijelom religioznosti Masajia, a i bogatstvo porodice mjeri se brojem grla stoke koju posjeduje. Masaji vjeruju da im stoku daruje njihovo "božanstvo kiše" Ngai, a zanimljivo je da muškarci mogu imati žena u srazmjeri sa bogatstvom, odnosno koliko imaju grla stoke. Žene u zajednici Masaji karakterišu velike rupe na ušima, naušnice i nakit koji predstavljaju glavni ukras na njihovom tijelu, prenosi Anadolija.

Žene i djeca se brinu o kozama i ovcama koje su lakše za držanje od krava i koje mogu biti u blizini kuća tokom sušne sezone. To je važno jer tokom tog perioda članovi plemena imaju siguran izvor mlijeka i mesa.

Masaji žene su izuzetno jake. One prave kuće, cijepaju drva za potpalu, hodaju nekoliko sati dnevno da bi donijele vodu. Kuće Masajia nazivaju se emanjate, a njih prave žene od blata, drveta i izmeta stoke.

Masaji su patrijarhalno društvo koje živi tradicionalnim životom i na njih moderni život nije mnogo uticao. Važno mjesto u društvu zauzimaju ratnici odnosno mladići koji su zaduženi za zaštitu stoke od predatora i neprijatelja, jer za Masajie stoka znači život. Jedna od njihovih obaveza je vođenje stoke na udaljene pašnjake u sušnoj sezoni.

Da bi postali ratnici mladi Masaji moraju demonstrirati svoju hrabrost. Prvi korak je obrezivanje koje predstavlja prilično bolno iskustvo jer se uklanja prilično veliki komad kože. Ova operacija se obavlja pred čitavim plemenom i tinejdžeri moraju stajati mirno i ne smiju se grčiti i oglašavati. Nakon toga provode čitav mjesec u liječenju.

Jedan od mitova je da svaki mladić koji želi da postane ratnik mora da ubije lava prije obrezivanja. Mladi ratnici cijeli mjesec nose crnu odjeću i svaka farma koju posjete mora im zaklati ovcu i nahraniti ih i tako im iskazati čast. Veliki dio vremena oni provode ganjajući djevojke. To nije kao u ostalim dijelovima svijeta nego mladi ratnici bukvalno trče za djevojkama i kada ih uhvate one im daju specijalno prstenje. Ova vježba im pomaže da se oporave. Poslije toga oni postaji pravi ratnici i dobijaju zaduženja i odgovornosti.

Oni ne smiju jesti meso kod kuće nego moraju ići u stepu i ubiti divlju životinju. Ne smiju piti alkohol  i stalno moraju biti napeti da bi odbranili stoku ili odbranili pleme.

Poslije 15 ili 20 godina ovi ratnici svoje mjesto ustupaju novoj generaciji ratnika. Tek tada se oni smiruju, više vremena sprovode sa porodicom i sa nostalgijom se sjećaju dana kada su bili ratnici. Posebno se sjećaju ceremonije zvane Eunoto koja označava proslavu stasavanja za ratnika. Tokom tog perioda sva zajednica ima proslavu od desetak dana kada pjevaju i izvode poznati ples adumu poznat kao skačući ples, po kojem su Masaji ratnici naročito poznati.

Vlasti Kenije i Tanzanije su priznale neka prava pripadnicima Masaji zajednice i oni mogu prelaziti granicu između dvije zemlje bez vize i pasoša.

Masaji ranije nisu slali djecu u školu, ali u poslednjih nekoliko godina to se promijenilo i kenijske vlasti su u regijama Mara i Narok otvorile nekoliko škola u kojima Masaji pohađaju nastavu.

Jedan od predstavnika plemena Ole Tigisa je govorio o životu Masai naroda i kazao da se njegovi pripadnici i dalje opiru modernom stilu života i da istrajavaju u svojoj tradiciji i kulturi.

- Poligamija i broj djece u porodici predstavljaju bogatstvo Masajia. Ranije su muškarci imali i do deset žena, ali danas žene se sa po dvije ili tri - kazao je Tigisa.

Vremešna Leina Mušoko ističe da je stoka veoma važna u tradiciji Masajia i da djeca odrastaju zajedno sa njima.

- Masaji i stoka čine jednu cjelinu. Mi i naša djeca sa njima rastemo i starimo. Volimo konzumirati njihovo meso, krv i mlijeko. To je naša tradicija - kazala je Mušoko.

Park Masaji

Život Masajia i mjesta koja naseljavaju svake godine privlači sve više turista. Jedno od omiljenih turističkih mjesta je nacionalni park Masaji Mara koji pokriva oko 1.500 kvadratnih kilometara. Park je smješten u Dolini velikog procjepa i smatra se jednim od od turističkih "dragulja" za posmatranje divljih životinja. Njega naseljeva oko 95 životinjskih vrsta i oko 400 vrsta ptica. Nigdje u Africi nema toliko divljači na jednom mjestu. Vlasnici parka su Masaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana