Kolekcija Rotšilda prodata za 62,3 miliona dolara

Tanjug
Foto: Ilustracija

NjUJORK- Ogromna kolekcija umjetničkih djela, namještaja, srebra, keramike i nakita koji se dugo čuvala u privatnoj kolekciji bankarske dinastije Rotšild, prodata je za više od 62,6 miliona dolara na nekoliko aukcija u aukcijskoj kući Kristi, u Njujorku.

Prodaja je označila je prvu obimnu aukciju u Sjevernoj Americi dijela francuskog ogranka stare bankarske porodicem napominje Si-En-En.

Većinu predmeta stekli su u 19. vijeku baron Džejms Majer de Rotšild, njegova supruga Beti i njihov sin Alfonsa i od tada je u posedu njihovih naslednika.

Kolekcija je obuhvatala umetničke radove koje je stekla porodica, posebno radove starih majstora, predvođenih slikom Gerita Doua "Mlada žena koja drži zeca sa dječakom na prozoru", koja datira iz 17. vijeka i prodata za preko 7 miliona dolara.

Među najstarijim predmetima ponuđenim na prodaju je kameja u oniksu sa portretom rimskog cara Klaudija iz prvog vijeka nove ere, koja je prodata za skoro 116.000 dolara. Zanimljivo je da je ta kameja poslednji put bila na aukciji u Kristiju 1899. godine, kada je prodata za 3.750 funti (oko 395.000 funti ili 496.000 dolara, u današnjem novcu), malo pre nego što se vjeruje da je ušla u kolekciju Rotšilda.

"Ovo su stvari koje su držane podalje od kraja 19. vijeka. I da niste poznavali ovu konkretnu granu porodice, ne biste ih vidjeli", rekao je Džonatan Rendel, zamjenik predsjednika Kristi's Amerikas, u telefonskom intervjuu uoči prodaje. "To nije tip stvari sa kojima se u Njujorku obično igramo. Veća je vjerovatnoća da ćete videti ovakvu prodaju u Evropi."

Članovi francuskog ogranka porodice Rotšild koji potiču od Džejmsa Majera de Rotšilda, posebno su željeli da prodaju u Njujorku, navodi Kristi.

Ova konkretna grana porodice živjela je u SAD tokom Drugog svjetskog rata, rekao je Rendel, dodajući da očekuje da će kolekcija "proći nevjerovatno dobro bilo gdje".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana