Koja su pravila za putovanje sa kućnim ljubimcima u EU?

Tanjug
Foto: Ilustracija

BRISEL- Sloboda kretanja unutar Evropske unije nije rezervisana samo za građane EU, već važi i za njihove kućne ljubimce, a u vrijeme sezone putovanja, Evropska komisija podsjetila je na važeća pravila EU po tom pitanju, koja se odnose i na ulazak iz zemalja koje nisu članice bloka.

Psi, mačke, pa čak i tvorovi, uživaju pravo na slobodu kretanja u EU zahvaljujući usvajanju usklađenih pravila EU o putovanju sa kućnim ljubimcima.

"Ako ovog ljeta putujete po EU sa svojim četvoronožnim prijateljem, postarajte se da je njihov EU pasoš za kućne ljubimce ažuriran", poručuju iz Evropske komisije.

Pasoš EU sadrži opis i detalje o kućnom ljubimcu, uključujući mikročip ili šifru tetovaže, kao i podatke o vakcinaciji protiv bjesnila i kontakt podatke veterinara koji je izdao pasoš.

Najvažniji uslov, koji se odnosi i na kućne ljubimce koji putuju u EU iz zemlje koja nije članica EU, jeste da je ažurirana vakcinacija ljubimca protiv bjesnila.

Čak i u slučaju putovanja na mjesta oslobođena od pantljičare multilokularni ehinokok, kao što su Finska, Irska, Malta, Norveška i Sjeverna Irska, važno je da je ljubimac primio tretman protiv te vrste pantljičare.

Postoji i nekoliko izuzetaka, pa tako od 2021. godine EU pasoši za kućne ljubimce, koji su izdati građanima Velike Britanije, više ne važe za putovanja sa kućnim ljubimcima iz Velike Britanije u zemlju EU ili Sjevernu Irsku.

Inače, pasoš EU za kućne ljubimce važi samo za mačke, pse i tvorove.

U slučaju odlaska na put sa drugom vrstom ljubimca, kao što su ptice, gmizavci, glodari ili zečevi, treba proveriti nacionalna pravila o uslovima ulaska zemlje koju vlasnici planiraju da posjete sa svojim životinjama.

Ukoliko, pak, vlasnik putuje sa ljubimcem iz zemlje koja nije članica EU u EU, potrebno je da  pokaže sertifikat EU o zdravlju životinje.

Ovaj dokument, slično kao i pasoš EU za ljubimce, sadrži podatke o zdravlju, identitetu i vakcinaciji protiv bjesnila i trebalo bi da ga izda zvaničan državni veterinar ne više od 10 dana prije ulaska ljubimca u EU, a važi do kraja života ljubimca ukoliko se redovno vakciniše.

Takođe, potrebno je da se priloži pisana izjava uz sertifikat EU o zdravstvenom stanju životinje, u kojoj se navodi da se prebacivanje životinje obavlja iz razloga koji nisu komercijalni.

Moguće je putovati sa do pet kućnih ljubimaca, a u slučaju da ih ima više, potrebno je dokazati da životinje učestvuju na nekom takmičenju, izložbi ili sportskom događaju i da su starije od šest mjeseci.

Ukoliko vlasnik ne planira da prati svog ljubimca na putovanjima, on mora da pisanim putem ovlasti drugu osobu da to čini u njegovo ime.

Iz Evropske komisije napominju da vlasnik mora da se ponovo spoji sa svojim ljubimcem u roku od 5 dana od njegovog premještanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana