Koja je prava cijena američkog gasa za Evropu? "Vozimo ka provaliji"

b92
Foto: printskrin

Hidraulično frakturisanje je zabranjeno u većem dijelu Evrope. Ali Evropska unija se okreće Sjedinjenim Američkim Državama da bi obezbjedili alternativno snabdijevanje gasom. Koliko će takvog gasa stići u Evropu?

"Mislimo da možemo da pređemo u drugo vozilo, ali se i dalje vozimo ka provaliji", rekao je Andi Georgiju, njemački borac protiv upotrebe gasa i metode eksploatacije koja je poznata kao hidrauličko frakturisanje ili fraking.

Američki predsjednik Džo Bajden i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno su objavili da su postigli sporazum u cilju smanjenja zavisnosti Evropske unije od ruskih energenata.  Dodatnih 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG), koji se uglavnom dobija hidrauličkim razbijanjem stena u bušotinama koje su nikle kao pečurke poslije kiše širom Sjedinjenih Država, ove godine će stići sa druge strane Atlantika na evropske obale.

Ovo je samo oko jedne trećine gasa koji će samo Njemačka dobiti ove godine iz Rusije. Ali aktivisti se plaše da zamena ruskog gasa tečnim prirodnim gasom ne samo da neće uspjeti da poveća energetsku bezbjednost već će ugroziti i dugoročne klimatske ciljeve.

"Ovaj sporazum usmjerava EU i SAD na pogrešan i opasan put, pošto se na osnovu njega stvara nova infrastruktura za uvoz fosilnog gasa u Evropu", rekao je Marej Vorti, koji u ekološkoj nevladinoj organizaciji Global Vitness predvodi kampanju protiv upotrebe gasa. "Izgradnja novih terminala za uvoz značila bi odluku da se uvozi fosilni gas i daleko preko roka do kojeg EU zauvek treba da napusti ovaj energent koji uništava klimu."

Zabrinutost je sve veća i zbog neposrednih klimatskih uticaja LNG-a dobijenog iz ležišta škriljaca duboko pod zemljom. Iako je fraking zabranjen u većem dijelu Evrope zbog uticaja na životnu sredinu, prvenstveno zbog upotrebe hemikalija koje zagađuju podzemne vode, EU je rado počela da uvozi taj gas iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana