Koji svjetski moćnici ljetuju u dubrovačkom akvatoriju

Tanjug
Foto: Vikimedija

DUBROVNIK - Među svjetskim moćnicima koji su usidrili svoje skupe jahte na hrvatskom Jadranu su i suosnivač Vacapa, ruski biznismen Oleg Deripaska, američki filmski i medijski milijarder Beri Diler, piše Dubrovački vijesnik.

Iako je trenutna ''zvijezda'' Dubrovnika Harison Ford, slavni glumac koji je, kako se navodi, svojom jednostavnošću, pristupačnošću i skromnošću proteklih dana osvojio srca žitelja krajnjeg juga Hrvatske, pogled na usidrene jahte od Cavtata do Elafita i širem dubrovačkom akvatoriju izaziva znatiželju ko sve na njima uživa.

Mještane Drača, piše portal, danas je ''raspametila'' luksuzna megajahta suosnivača Vacapa, koja se usidrila sa pogledom na Pelješki most.

Mještani su, kažu, šokirani veličinom ovog plovila koje im se takoreći usidrilo ispred kućnog praga, a riječ je o 74-metra dugoj megajahti ''Mogambo'' koja navodno pripada američkom milijarderu Janu Koumu, jednom od osnivača i bivšeg izvršnog direktora komunikacijske platforme Vacap.

Ova jahta je, navodi se, izgrađena 2012. godine u njemačkom brodogradilištu Nobiskrug, a dobila je ime po poznatom filmu iz 1953. godine s Klerkom Gebelom, Grejs Keli i Avom Gardner.

Brod plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva i može da primi do 19 članova posade i 12 gostiju u šest luksuznih kabina.

Ova jahta čest je ''gost'' u dubrovačkom akvatoriju, tako je viđena 2021, 2018., 2015.

Inače, ''Mogambo'' na svahiliju znači ''strast''.

Prema pisanju portala, jutros je u Luku Gruž uplovio bermudski jedrenjak s tri jarbola ''E 1'', odnosno ''Eos''.

Dužine je preko 90 metara, jedna je od najvećih privatnih jahti na svijetu, u vlasništvu je američkog biznismena, filmskog i medijskog milijardera Berija Dilera, osnivača Fok Broudkesting Kompani i Ju - Es - Ej Broudkesting i predsjednik je i viši izvršni direktor IAK -a i Ekspedija Grupe.

Godine 1994. primljen je u Televizijsku kuću slavnih.

Njegova supruga Dijana fon Furštenberg poznati je modni dizajner.

Prekoputa ''Eosa'', u marini Frapa u Gruži vezana je manja, ali takođe luksuzna jahta ''Halo'', u vlasništvu Mari Asunsion, meksičke poslovne žene i predsjedateljice ''Tresalio Kapitala'', firme za rizični kapital čija neto vrijednost iznosi više od pet milijardi američkih dolara.

Inače, ona je supruga milijardera Tonija Garze.

Južnije od Dubrovnika, pred Cavtatom, poput niske bisera jedna do druge bacile su sidro jahte ''11 11'', vrijedna 65 miliona meričkih dolara, jahta ''Si as'' vrijedna pet miliona dolara više nje ''Nabija'' čija je cijena 50 miliona američkih dolara.

A tu je, kažu, i ''Sputnik'', tegljač preuređen u luksuznu jahtu. Vlasnik jahte '' 11 11'', britanski je preduzetnik Nik Kendi koji se obogatio na luksuznim nekretninama, a suosnivač je i vodeće svjetske firme za dizajn enterijera ''Kendi i Kendi''.

Na jahti ''Si as'' odmara se ruski milijarder Anatolij Lomakin suvlasnik'' Investstoya'', firme koja ulaže u razvoj stambenih nekretnina.

Na, za 20 miliona američkih dolara jeftinijoj, '' Nabiji'' uživaju braća Mohamed i Mesa Al Marzud, kuvajtski biznismeni.

Njihov trgovački centar sa 360 prodavnica ''Al Kout'' jedno je od najvećih kuvajtskih odredišta za kupovinu i zabavu, a uključuje marinu, hotele, bioksop i restorane.

Uz to, dioničari su Ali Junajted Bank, najveće banke u Bahreinu.

Braća su nazvali jahtu po svojoj majci.

Luksuzni tegljač ''Sputnik '' je, pak, u vlasništvu Olega Deripaske, ruskog oligarha i industrijalca, koji je vrlo blizak Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije, piše portal i dodaje da je on i osnivač ''Bejzik Elementa'', jedne od najvećih ruskih industrijskih grupacija koja se bavi aluminijem, energijom, građevinarstvom i poljoprivredom, kao i osnivač ''Volnoe Delo'', najveće ruske dobrotvorne zadužbine.

Inače, Deripaska je investirao u crnogorsku marinu ''Porto Montenegro'' u Tivtu, a ''Sputnik'' mu služi kao brod za logistiku njegovoj glavnoj jahti ''Kvin K'', 73 metra dugom plovećem dvorcu, kako je nazivaju, vrijednoj 65 miliona američkih dolara koja je inače čest gost na Mljetu.

Tu je i jahta Helios 2 u vlasništvu Lorenca Jozefa Fertite, italijansko-američkog biznimsnea, ulagača i filantropa koji je bio i izvršni direktor Ultimejt Fajting Čempionšipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana