Ko su stratezi Obaminog uspjeha i najmoćnije osobe za koje nikada niste čuli

Agencije
Ko su stratezi Obaminog uspjeha i najmoćnije osobe za koje nikada niste čuli

Barak Obama, predsednik SAD, uspio je uz dosta muke da ostane još četiri godine u Beloj kući, a među najzaslužnijima za to su dva njegova stratega: 57-godišnji Dejvid Akselrod koji je vodio i prethodnu Obaminu predsjedničku kampanju i 14 godina mlađi Džim Mesina, menadžer kampanje u medijima opisan kao "najmoćnija osoba u Vašingtonu za koju nikada niste čuli".

Mesina nikada nije izgubio nijednu političku kampanju koju je vodio, počevši od 1993. kada je još kao student Univerziteta Montana uspio da demokrati Denu Kemisu omogući drugi mandat gradonačelnika Misule, gradića u zabitima ove savezne države.

To ga je očigledno prepuručilo, pošto je Mesina nakon diplomiranja radio za Maksa Bokusa, demokratskog senatora iz Montane, da bi potom radio kao šef kabineta ili savjetnik mnogih političara iz Demokratske partije.  

U Bijelu kuću ulazi 2008. kada postaje zamjenik šefa Obaminog kabineta. Iako je bio još prilično mlad već je na Kapitol hilu imao brojne saveznike. Šef mu je bio Ram Emanuel, sadašnji gradonačelnik Čikaga, a tada Obamina desna ruka i čovjek poznat po tome da agresivno dolazi do cilja. Zbog njega je Mesina prozvan "mini-Ram", što dosta ukazuje i na njegov karakter.

Mesina tvrdi da je jednom prilikom zbog posla morao 27 puta za redom da jede u "Mekdonaldsu" i da mu nedostaje smrad štaba kampanje u ponoć. Iako je kao menadžer Obamine kampanje najveći dio akcija smišljao sam, za pomoć se obraćao osobama poput Ane Vintur, urednice američkog izdanja časopisa "Vog", i reditelja Stivena Spilberga.

Guru demokrata sa Obamom od početka

Dejvid Akselrod, nekada jedan od glavnih savjetnika predsjednika Bila Klintona, imao je ključnu ulogu u prvoj Obaminoj predsjedničkoj kampanji, nakon čega je 2008. postavljen i za njegovog savjetnika.

Međutim, čini se da je Akselrod u Obaminu trku za drugi mandat ušao manje optimistično nego u prethodnu, pošto je tokom kampanje najavio da će po njenom okončanju napustiti politiku, bilo da Obama ostane ili ne u Bijeloj kući.

 U januaru ove godine, Akselrod je objavio da želi da na Univerzitetu Čikago otvori Institut politike koji bi bio konkurencija elitnoj Harvardovoj Kenedijevoj školi. Čikaški institut će zvanično biti otvoren naredne godine, a uvodni kursevi počinju na ljeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana