Ko je mis novog Bundestaga?

Tanjug
Ko je mis novog Bundestaga?

Berlin - Upravo konstituisani njemački Bundestag politički je pluralan, imigraciono šarolik i ''ženski'' kao nikada do sada.

Podsjetimo, Bundestag je sastavljen od pobjednika demohrišćana, socijaldemokrata, ljevičara i zelenih.

Danas se odmah postavlja pitanje ko je najljepša poslanica ovog doma njemačkog parlamenta.

Od 631 poslanika, koliko ima 18. saziv Bundestaga, 229 njih, odnosno, preko 36 odsto su žene, a ''najženskija'' od svih je partija Levica u kojoj je više od polovine ženskih poslanika, kaže statistika, a čitaoci tablioda ''Bild'' kažu da je naljepša od svih poslanica mlada Jana Šimke, politikolog po obrazovanju i demohrišćanin po političkom opredjeljenju, rođena u Kotbusu, gradu Lužičkih Srba, u porodici činovnice i vozača.

Šimke je novi poslanik Bundestaga, stigla iz svog izbornog okruga u Brandenburgu, ali sa iskustvom u parlamentarnom životu Njemačke, koja kaže da su u njenom krugu prijatelja, uglavnom glasali za Socijaldemokratsku partiju (SDP), da je uspijeh demohrišćana u dubokoj zavisnosti od kancelara Angele Merkel, da knjige o biografiji Hilari Klinton i Hanelore Kol(pokojna žena bivšeg kancelara Helmuta Kola), spadaju u njenu biblioteku...

Na drugom mjestu po ljepoti je Katrin Albštajger iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), za koju se kaže da je Paris Hilton konzervativne CSU, ali je podmladak stranke, bez obzira na atraktivnost i ljepotu, nije ponovo želio na svom čelu.

Na trećem mjestu nalazi se poznata levičarka Sara Vagenkneht, žena njemačko-iranskog porekla i, kako je Oskar Lafonten, bivši predsjednik SPD koga su ili voljeli ili mrzeli, ali pred njim skoro uvijek ''skidali kapu'', jednom rekao-njegova prijateljica.

Lafonten, ''napoleon od Sara'', kako su ga mnogi zvali i iza koga je ostao politički uspjeh, ali i afere, objelodanio je u novembru 2011. godine na jednom partijskom kongresu, na kraju govora, u odličnom scenariju, da neko vrijeme živi odvojeno od porodice i da mu je lijepa Sara prijateljica.

Četvrta po ljepoti je, smatraju čitaoci moćnog ''Bilda'', takođe, ljevičarka Zuzana Karavanskij, porijeklom iz Ukrajine, nova članica Bundestaga, koja se, kaže, za vrijeme studija političkih nauka bavila pitanjem identiteta u postkomunističkim zemaljama.

Njemački poslanici su i migraciono šaroliki-tako da postoje prezimena koja ukazuju na porijeklo sa prostora bivše Jugoslavije, uglavnom, Hrvatske, ali tu su i prezimena iz Ukrajine, a najčešće Turske, gdje, takođe, sjedi jedna ljevičarka, Sevim Dagdelen, čija ljepota, izgleda, nije pronašla put do ''oka'' čitaoca ''Bilda'', tako da se ona nalazi negdje pri dnu liste ljepotica njemačkog Bundestaga.

Novi Bundestag, kada je riječ o zanimanju poslanika, ima u novom sastavu svega dva radnika-jednog rudara i jednog bravara- što je u poređenju sa šezdesetim godinama prošlog vijeka, oko deset puta manje.

U Bundestagu ima najviše činovnika, čak 150, pravnici su na drugom mjestu i njih ima 117, što je tri puta više nego šezdesetih godina prošlog vijeka, zatim dolaze pedagozi i učitelji, njih 52, ekonomisti, zanatlije, medicinske sestre i- dvoje studenata.

Po prvi put u nemačkom Bundestagu sjedi i jedan poslanik crne boje kože- Karamba Diabu (SPD).

U njemačkom Bundestagu, međutim, po prvi put u poslijeratnoj istoriji države ne sjede liberali, šefa diplomatije Gvide Vestervela, kojima nije uspjelo da uđu u Bundestag i dobiju minimalnih pet odsto glasova njemačkih birača.

Novi Budnestag je ženski, šarolik, raznolik i - star, pokazuje statistika, prema kojoj je prošečna starost njemačkog poslanika skoro 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana