Ko će osvojiti Nobelovu nagradu za mir?

GS
Foto: Ilustracija

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi završiti u rukama Svetlane Tikhanovske, klimatske aktivistkinje Grete Tunberg ili Reportera bez granica.

Dobitnika nagrade od milion dolara bira petočlana komisija koju imenuje norveški parlament, a koja će biti objavljena 8. oktobra.

"Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara neki su od glavnih kandidata", rekao je Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu.

"Ovo je u skladu sa velikom debatom o važnosti nezavisnog izveštavanja i borbi protiv lažnih vesti za demokratiju", rekao je on.

Borba protiv globalnog zagrijevanja, koju vodi švedska tinejdžerka Greta Tunberg, možda najpoznatija klimatska aktivistkinja na svijetu, takođe bi mogla dobiti priznanje, prenosi b92.

"Savjet bezbjednosti UN izrazio je zabrinutost da bi štetni efekti klimatskih promjena mogli predstavljati rizik po međunarodni mir i bezbjednost", rekla je Asle Sven, istoričarka Nobelove nagrade za mir.

Za nagradu je nominovano ukupno 329 kandidata.

Takođe su nominovani lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, američka političarka Stejsi Abrams, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i pokret "Blek Lives Mater".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana