Kneščići dominiraju novim rukovodstvom Kine

Tanja Milaković
Kneščići dominiraju novim rukovodstvom Kine

Peking - Privilegovana djeca revolucionara koji su sa Mao Cedungom osnovali Narodnu Republiku Kinu u toj državi su poznati kao "kneščići", a oni sada prvi put dominiraju rukovodstvom Kominističke partije.

U najnovijoj smjeni generacija rukovodilaca koje je izvedena na partijskom kongresu u Pekingu sredinom mjeseca upada u oči da je posjedovanje porodičnog revolucionarnog pedigrea bila jedna od najvažnijih stvari za napredovanje ambicioznih partijskih kadrova.

Od sedam članova najuticajnijeg partijskog tijela, Stalnog komiteta Politbiroa, četvorica su članovi "crvene aristokratije", koje predvodi novi generalni sekretar Si Đinping.
Uspjeh "kneščića" ne treba da bude iznenađenje, kažu za Rojters analitičari i partijski insajderi. Rijetko kada je u njenih šest decenija na vlasti partija bila u stresnijoj situaciji nego sada. Gnjev javnosti zbog korupcije, sve veće razlike između bogatih i siromašnih i ogromno uništavanje čovjekove etike, dovelo je do poljuljanog autoriteta vladajuće partije.

S obzirom na osnovni partijski zadatak, očuvanja vlasti u zemlji, dovođenje toliko "kneščića" na vrhovne položaje je neka vrsta političkog obezbjeđenja da će sadašnja partijska i državna politika biti očuvana.

- U suštini "kneščići" zagovaraju očuvanje jednopartijske diktature - kaže Džang Lifan, politički komentator iz Pekinga. Po njemu to je njihova "osnovna politika".

Do uspona "kneščića" došlo je i pored pada jednog od njihove sorte, šefa partije megapolisa Čongćinga, Boa Silaija koji je i sam bio kandidat za Stalni komitet kao sin jednog od bliskih saradnika Mao Cedunga.

Njegova uzlazna karijera naglo je prekinuta istragom u velikom političkim skandalu u koji je bila umiješana i njegova supruga osuđena kasnije zbog ubistva britanskog biznismena.
I sam Bo je suočen s mogućim suđenjem zbog korupcije i zloupotrebe vlasti. U borbi za vlast "kneščići" su osim pedigrea dobili i podršku bivšeg predsjednika Điang Cemina (86) koji je viđen kao uticajni činilac iz sjenke prilikom donošenja odluka u partijskim kadrovskim kombinatorikama.  
Điang već dugo vremena podržava uspon Sia i pomogao je u izboru i drugih "kneščića" u Stalni komitet. I sam Đian je neka vrsta "kneščića" pošto je njegov ujak, koji je umro 1939. slavljen kao heroj revolucije koja je dovela komuniste na vlasti 1949. godine. Điang se nada da će podržavajući Sia i nove rukovodioce očuvati svoje nasljeđe i zaštititi porodicu. 
Novi stalni komitet je prvi u kome dominiraju "kneščići". Điangov nasljednik Hu Đintao je bio prvi među jednakima u prethodnom rukovodstvu i sam se uzdigao do vrha svojim radom u kineskoj omladini bez ikakvih porodičnih veza.
Sada prema nekoliko analitičara, većina visokih partijskih rukovodilaca došla je do položaja u skladu sa predviđanjima nekadašnjeg ekonomskog maga i jedno vrijeme člana Stalnog komiteta, Čen Juna koji je rekao: "Zemlju pod nebeskim svodom treba jednog dana dati u ruke "kneščićima", kojima može da se vjeruje da neće iskopati grob partiji".

Osim Sia (56), u Stalnom komitetu od članova s porodičnim vezama s predvodnicima kineske revolucije su i zamjenik premijera Vang Ćišin, koji će biti zadužen za partijsku borbu protiv korupcije, bivši šef partije Šangaja Ju Džengšheng (67) najstariji član komiteta i Džang Deđiang, koji je studirao ekonomiju u Sjevernoj Koreji i zamijenio Boa na mjestu šefa partije Čongćinga.

Vlasti megapolisa Čongćinga sa 32 miliona stanovnika još su u šoku od skandala koji je doveo do izbacivanja Boa iz partije i poljuljao predstavu o partiji u glavama ljudi. Tužioci i državni mediji su grad koji je vodio Bo opisali kao gnijezdo zataškavanja, zloupotreba vlasti i korupcije.

Seks skandali

Seks trake stare pet godina na kojima je jedna 18-godišnja djevojka angažovana od strane preduzimača da spava sa gradskim funkcionerom radi ucjenjivanja, izazvale su novi skandal u redovima kineske vladajuće Komunističke partije Čongćingu u koji je nekada vodio smijenjeni političar Bo Silai.

Gradski funkcioner Lei Džengfu je otpušten sa mjesta oblasnog partijskog sekretara nakon što je traka, snimljena očigledno radi ucjene, objavljena ranije ovog mjeseca i njegov akter postao predmet brojnih karikatura na internetu.

Skandal će možda odnijeti i nove žrtve jer zviždač koji je objavio trake, bivši novinar, kaže da bi mogao uskoro pustiti još traka u kojima su glavni glumci gradski funkcioneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana