Kipar obilježava 60 godina nezavisnosti od Velike Britanije

Tanjug
Kipar obilježava 60 godina nezavisnosti od Velike Britanije

NIKOZIJA - Kipar, podijeljena ostrvska država u istočnom Mediteranu, danas bez velike pompe obilježava 60. godišnjicu nezavisnosti od Velike Britanije, piše portal Indeks.

“Nezavisnost je tada bila kompromis koji nijedna od sukobljenih strana nije htjela ili tražila”, ističe Hjubert Faustmen, profesor političkih nauka sa univerziteta u Nikoziji.

Za to mediteransko ostrvo, gdje danas živi 1,2 miliona ljudi, u istoriji su se borila razna kraljevstva i civilizacije.

U moderno doba ostao je podijeljen između grčkog juga i turskog sjevera.

Većinski grčka zajednica na Kipru, između 1955. i 1959. godine, borila se za “enosis'' - ujedinjenje s maticom Grčkom.

Kiparski Grci prihvatili su 1960. britansku ponudu da budu nezavisni, ali uz uslov da Britanija zadrži dvije baze na obali ostrva. Kasnije će uslijediti sukobi grčke i turske zajednice, a onda i turska invazija na sjever Kipra 1974. godine.

Predaja vlasti nad ostrvom dogodila se u noći između 15. i 16. avgusta 1960. godine, podsjeća portal Indeks. Posljednji britanski guverner Hju Fut vlast je predao prvom kiparskom predsjedniku, pravoslavnom arhiepiskopu Makariosu.

Nezavisnošću su završeni vijekovi dominacije niza vlastodržaca - od Asiraca, Persijanaca, Grka i Rimljana, do Britanaca koji su cijenili strateški položaj ostrva.

Odnosi između Republike Kipra, grčkog dijela i danas članice Evropske unije, i Velike Britanije ostali su snažni i nakon proglašenja nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana