Kinezi na razne načine sprečavaju povratak epidemije: Kape od metra i kamere ispred vrata

Agencije
Kinezi na razne načine sprečavaju povratak epidemije: Kape od metra i kamere ispred vrata

PEKING - Kineski učenici možda će nositi “kape od jednog metra” kako bi držali fizičku distancu na časovima nakon povratka u školske klupe poslije tromjesečnog karantina zbog pandemije virusa korona.

Ovo je prijedlog škole Jangdženg u Hangdžouu u provinciji Džeđang na istoku Kine. Na snimku koji je nastao u ovoj školi vide se djeca sa ručno izrađenim kapama sa produženim krajevima na obje strane, piše “Dejli mejl”. Direktor škole, poznat samo kao Hong, rekao je da će kape pomoći učenicima da drže međusobnu distancu.

- Ohrabrujemo naše učenike da nose “kape od jednog metra” kako bi bili udaljeni međusobno bar taj jedan metar - kazao je Hong.

Učitelji su zatražili od djece da naprave kape sa svojim roditeljima prije nego što se vrate u školu. Od djece u ovoj školi zatraženo je da nemaju fizičke kontakte sa svojim vršnjacima i da drže kape netaknutima.

Sve škole i univerziteti u Kini moraju da se drže strogih preventivnih mjera, uključujući dijeljenje besplatnih maski za lice, dezinfekciju kampusa i postavljanje područja za karantin. Vlada Guangdžoua, koji broji oko 15 miliona stanovnika, testirala je svakog od 208.000 učenika na nukleinske kiseline prije nego što se vrate u škole.

Školske vlasti moraju svakom učeniku i nastavniku obezbijediti jednu masku dnevno i dezinfikovati kantinu, spavaonice, učionice i kupatila.

- Škole takođe moraju da ugrade opremu sa infracrvenim termometrima koji paze na temperature učenika koji ulaze u objekat, ako u kampusu ima više od 100 učenika - rekao je zvaničnik Obrazovne komisije opštine Šangaj Lu Đing.

Učenici Pekinga, koji ima više od 21 milion stanovnika, moraju da mjere temperaturu na ulazu u školu. Takođe, prema Ministarstvu obrazovanja, učenici moraju da imaju “zeleni” zdravstveni kod na aplikaciji koja računa pojedinačni rizik od infekcije.

Osim mjera u školama, bez zvaničnih najava, kamere za nadzor, koje su u Kini već uobičajena pojava kada je riječ o javnim prostorima, ove godine su se našle i pred stanovima određenog broja stanovnika te zemlje koji su boravili u karantinu uvedenom zbog pandemije virusa korona.

Iako u Kini ne postoji konkretan nacionalni zakon koji reguliše upotrebu kamera za nadzor, širom te zemlje je, po statistici nacionalne radiodifuzne kompanije ČTV, do 2017. godine instalirano više od 20 miliona takvih kamera, ali neki drugi izvori tvrde da je taj broj zapravo mnogo veći. Zbog virusa korona kamere su sada pronašle put do ulaznih vrata stanova jednog broja Kineza, a u manjem broju slučajeva one su postavljane i unutar samih stanova, pa su stanari negodovali zbog grubog narušavanja njihove privatnosti, a nadležni odgovarali da je to zbog kontrole poštovanja izolacije i dio napora na obuzdavanju pandemije. (Agencije)+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana