Kineski kandidat za Oskara - saga o odbojkaškoj reprezentaci

Srna
Kineski kandidat za Oskara - saga o odbojkaškoj reprezentaci

JIPEKING- Kina je kao svog kandidata za "Oskara" prijavila film sa sportskom tematikom, što je rijetkost kod prijava za ovu nagradu Američke filmske akademije.

Filmski portali podsjećaju da žiriji širom svijeta rijetko šalju sportske filmove kao nacionalne kandidate za "Oskara".

Kina je objavila da je njen ovogodišnji kandidat za "Oskara" za strani film "Lip" (Leap), istinita priča o nacionalnom ženskom odbojkaškom timu, i to ne o samo jednom periodu, već njihovoj borbi za svjetski vrh kroz decenije.

Tačnije, od Svjetskog prvenstva 1982. do njihovog trijumfa na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Priča se vrti oko legende tog sporta Lang Ping, koja je Kinu do svjetskog vrha prvo početkom osamdesetih godina vodila kao igračica, a posljednjih sedam godina kao selektor nacionalne reprezentacije.

Ovogodišnji ponos kineske kinematografije usko je vezan uz Hong Kong koji i dalje šalje svoj film za nominaciju za "Oskara" nezavisno od Kine.

Naime, kineski film producirala je hongkonški producent Jojo Hui, koja stoji i iza drame za mlade "Beter dejs" /Bolji dani,koja je kandidat Hong Konga za "Oskara".

Reditelj kineskog filma "Lip" je Piter Čan, takođe iz Hong Konga.

Filmovi sa sportskom tematikom, mada rijetki u ovoj konkurenciji, često su i relativno lako dolazili do nominacija i nagrade "Oskar". Najpoznatiji među njima je "Razjareni bik" Martina Skorcezea.

Srbija je kao svog kandidata za Oskara prijavila film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić. To je prvi film o ustaškom koncentracionom logoru iz Drugog svjetskog rata u kome je izvršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana