Kineska roba osvaja Afriku

Sinhua
Foto: Sinhua

ŠUDžOU - U radionici u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu, koja je u vlasništvu „Điangsu Feimi automobil industri” u gradu Šudžou, električni tricikli silaze sa proizvodne trake, namijenjene afričkim tržištima.

- Naši tricikli, koji mogu da prevoze i robu i putnike, laki su za rukovanje i ne zahtijevaju gorivo, što ih čini hitom u mnogim afričkim zemljama - kaže Vang Džušian, šef tehničkog odjeljenja kompanije u razgovoru za novinsku agenciju Sinhua.

Kako trgovina između Kine i Afrike raste, sve više afričkih potrošača prihvata kvalitetne kineske proizvode poput pametnih telefona i električnih vozila, stvarajući nove mogućnosti za rast kineskih kompanija.

„Điangsu” proizvodna elektrana svjedoči rastu svojih preduzeća koja istražuju nove zajedničke poduhvate širom ogromnog afričkog kontinenta. 

Prema carinskim podacima, trgovina kompanije „Điangsu” sa Afrikom dostigla je 97,43 milijarde juana (oko 13,7 milijardi američkih dolara) u prvoj polovini ove godine, što je povećanje od 30,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Kajper Čangšu Seatin mehanizm”, firma specijalizovana za proizvodnju ključnih komponenti za automobilska sjedala, među onima je koji čine značajan napredak na afričkom tržištu.

- U prvoj polovini smo izvezli 222.000 dijelova automobilskih sjedišta u Južnu Afriku. Naši klijenti su zadovoljni kvalitetom naših proizvoda - rekao je Han Tingven, inženjer u kompaniji.

Sa bogatom raznolikošću robe, prikladnom i brzom logistikom i dobrim poslovnim okruženjem grad Jivu u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang često se naziva „svjetski supermarket”. 

Međunarodno trgovinsko tržište ovog grada, koje nudi 2,1 milion vrsta robe i opslužuje više od 200 zemalja regiona, ubraja Afriku među svoje najveće izvozne destinacije. Zahvaljujući rastućim trgovinskim odnosima Kine i Afrike, gradski izvoz u Afriku čini oko jednu dvanaestinu ukupnog izvoza Kine u region u 2023. godini, dok se njegov uvoz iz Afrike povećava.

Trenutno, preko 560.000 inostranih trgovaca svake godine kupuje u Jivuu, a afrički trgovci predstavljaju više od 10 odsto tog broja. Osim toga, u Jivuu živi preko 3.000 trgovaca iz Afrike. Kina je ostala najveći trgovinski partner Afrike u 15 uzastopnih godina, sa bilateralnom trgovinom koja je u 2023, prema kineskom ministarstvu trgovine, dostigla rekordnih 282,1 milijardu američkih dolara.

Značajno je da je kineski izvoz novih energetskih vozila, litijumskih baterija i fotonaponskih proizvoda u Afriku 2023. godine porastao za 291 odsto, 109 odsto i 57 odsto na godišnjem nivou.

 

Osim tradicionalnih sektora kao što su primarne prerađivačke industrije, kinesko-afrička trgovinska saradnja širi se na nova područja poput digitalne ekonomije, zdravstvene zaštite i finansijskih usluga.

I drugi proizvodi iz Kine takođe lako pronalaze put na afrička tržišta. „Vuši biohermes bio end medikal tehnolodži” iz Điangsua je nedavno isporučio seriju analizatora glikiranog hemoglobina i kompleta za testiranje u Alžir.

- U polju dijagnostike dijabetesa, mi smo veliku laboratorijsku opremu minijaturizovali u prenosne uređaje, čineći transport lakšim i isplativijim za naše afričke klijente - rekao je Liu Jan, generalni direktor kompanije.

Dodao je da zahvaljujući ubrzanim carinskim procedurama, kompanija je skratila svoj ciklus isporuke za 15 odsto, dodatno učvrstivši bazu kupaca u Africi.

- Naši proizvodi za ličnu njegu sada se prodaju u više od 10 afričkih zemalja i regija, s tim da je izvoz porastao za 15 posto na godišnjem nivou u prvoj polovini ove godine - rekao je Čen Zaiming, menadžer vanjske trgovine u biotehnološkoj kompaniji u Điangsuu.

Čen je rekao da su proizvodi kompanije dobro prihvaćeni od afričkih kupaca, što je navelo lokalne carinske vlasti da otvore zeleni kanal za izvoz pomorskog tereta, što značajno poboljšava efikasnost otpreme. 

- Naše narudžbe od afričkih klijenata su već rezervisane do novembra i uvjereni smo u našu sposobnost da isporučimo na vrijeme bez ugrožavanja kvaliteta - dodao je.

Sang Baičuan, profesor na univerzitetu za međunarodni biznis i ekonomiju, rekao je da je brzi razvoj kinesko-afričke trgovine ukorijenjen u obostranoj koristi i zajedničkim interesima.

- Ovo nije samo dokaz visokokvalitetnog razvoja Kine, već takođe igra značajnu ulogu u unapređenju afričkog društvenog napretka i poboljšanju lokalnog životnog standarda - rekao je Sang.

Ekonomska komplementarnost između Kine i Afrike je snažna, napomenuo je Sang.

- Kina posjeduje zrele, primjenjive tehnologije i obilna finansijska sredstva, dok afričke nacije imaju brojne ljudske i prirodne prednosti. Učvršćivanje trgovinskih veza između obje strane olakšava optimalno korišćenje ovih snaga i ogromnog tržišnog potencijala, što vodi do obostrano korisnog i zajedničkog razvoja - istakao je Sang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana