Kina: Pronađeno najstarije poznato sjedlo za jahanje staro više od 2.400 godina

Tanjug
Foto: ScienceNews

PEKING- U jednoj grobnici na sjeverozapadu Kine pronađeno je sjedlo staro više od 2.400 godina i za njega se vjeruje da je najstarije poznato sjedlo za jahanje.

Istraživači smatraju da dobro očuvano, meko sjedlo datira iz perioda između 727. do 396. godine prije nove ere, objavio je danas časopis "Sajens njuz". 

Arheolog sa Univerziteta u Cirihu Patrik Vertman smatra da je sjedlo, iskopano na groblju u Jangaju u sjeverozapadnoj Kini, možda i starije od prethodno pronađenih, kao i da je samo sedlo napravio stručnjak koji je bio upoznat ne samo sa iglom i kožom, već i sa jahanjem i anatomijom konja i jahača.

Dve kože u obliku krila sašivene su zajedno da formiraju sjedište, a podeljene su dugačkom, uskom trakom kože koja je bila postavljena preko kičme konja, opisao je Vertman sedlo.
     
Vertman i njegove kolege su navele da su meka sjedla pronađena u grobnicama nomadskih stočara i ratnika iz skitske kulture Pazirik u severnoj Aziji do sada smatrana najstarijima i da datiraju između 430. i 420. godine prije nove ere.
       
 Kada i gdje su ljudi počeli da jašu konje i da koriste sjedla za sada ostaje neizvijesno. 
 
U Jangaju, gdje je iskopana 531 grobnica, istraživači su pronašli bičeve, uzde i druge predmete u vezi sa jahanjem prije oko 3.300 godina. 
Samo u još jednom grobu u Jangaju pronađeno je sjedlo, ali je taj nalaz  fragmentaran.
        
Iskopavanja u Jangaju takođe su dovela do otkrića najstarijeg poznatog para pantalona koje je nosio jahač prije oko 3.000 godina o čemu je otkriće objavljeno 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana