Kim Dotkom milione zgrnuo na internetu

Boris Đurić, Irish Times
Kim Dotkom milione zgrnuo na internetu

Jedan od najtraženijih sajber bjegunaca Kim Dotkom uspio je ovih dana da postavi svoju kompaniju "Mega" na berzu na Novom Zelandu i očekuje da bi prodajom akcija mogao zaraditi 210 miliona novozelandskih dolara.

Kompanija za arhiviranje podataka na internetu ima sedam miliona korisnika i jedan od većinskih akcionara je njegova žena Mona. Ovaj interesantni Nijemac se skriva od američkog FBI na Novom Zelandu i postao je poznat u svijetu po svom internet sajtu "Megaupload" preko kojeg su mnogi razmjenjivali filmove i muziku.

Vlada Novog Zelanda je početkom 2012. godine uhapsila Dotkoma u njegovoj vili u blizini Oklenda, a akcija hapšenja je bila izvedena u stilu holivudskih filmova. Ona je organizovana je na osnovu zahtjeva američkog FBI koji ga tereti da je putem sajta "Megaupload" organizovao ilegalnu šemu razmjene muzike i filmova i pri tom zaradio 175 miliona dolara. Sa druge strane njegovi advokati govore da je Dotkom samo nudio usluge skladištenja i da nije on razmjenjivao piratsku muziku i filmove. Dotkom je pušten na slobodu uz kauciju i od tada se bori protiv izručenja u SAD.

Novozelandske vlasti su mu nakon hapšenja zaplijenile veliki dio imovine ali ih je ovih dana umiješani Nijemac "pretekao" postavivši kompaniju na berzu i za kratko vrijeme bi mogao zaraditi milione dolara.

Dotkom je prilično aktivna osoba i takođe je nedavno pokrenuo političku partiju "Internet partija" kojom želi da zaustavi špijuniranje preko interneta.

Nijemac visok dva metra i težak 130 kilograma, koji je svoje zvanično ime Kim Šmic promijenio u Kim Dotkom, bivši je haker koji je dobio svoj prvi računar kada je imao devet godina. Kao dijete je prodavao kopije video igara svojim prijateljima, a devedesetih godina, kada se pojavio internet, Šmic je počeo hakovati računare uz pomoć telefona.

On ne krije svoju hakersku prošlost i priznaje da je upadao u računarske mreže Pentagona, NASA i velikih svjetskih banaka. Nakon što je 1998. godine osuđen zbog hakovanja, postao je savjetnik sa računarsku bezbjednost. Počeo se baviti internet biznisom i ubrzo je postao poznat kao dio novih njemačkih bogataša. U Njemačkoj je 2002. godine bio osuđen na 20 mjeseci zatvora, uslovnu zbog ilegalne prakse trgovanja akcija i nakon toga se odselio na Novi Zeland gdje je i pokrenuo sajt "Megaupload".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana