Kent Brentli, ljekar koji je preživio ebolu

Boris Đurić, CNN
Kent Brentli, ljekar koji je preživio ebolu

Doktor Kent Brentli je mnogo puta bio suočen sa smrću dok je pomagao žrtvama ebole u Zapadnoj Africi. Ali nije trebalo dugo da smrt njega pogleda. Brentli je mogao biti jedan od preko 1.500 žrtava, koje su podlegle u posljednjoj epidemiji ebole, da nije dobio eksperimentalni lijek kojim je izliječen.

Ljekari mu nisu govorili da će preživjeti dok je ležao u krevetu u Liberiji, a i nisu morali.

- Imao sam osjećaj da ću umrijeti. Rekao sam sestri koja je pazila na mene da sam bolestan i da nemam rezervnu energiju u sebi i da ne znam koliko ću još moći izdržati - kaže Brentli.

On je dobro naučio o kakvoj bolesti je riječ, još od dana kada je studirao medicinu na Univerzitetu Indijana. Da je ebolu dobio u SAD imao bi na raspolaganju dosta modernih mašina i stvari koji bi mu pomogle da se osjeća bolje.

Ali ovog ljeta nije imao sve te stvari na raspolaganju u Liberiji, gdje su bolnice zatvorene, jer su postale "rasadnici ebole". On se morao osloniti na svoje znanje i vjeru.

Brentli je odlučio da ode u Afriku, jer je ljudima bila potrebna pomoć i on je želio da pomogne. Godine 2013. počeo je da radi za humanitarnu organizaciju "Samarićanska pomoć". U početku se bavio opštom medicinom, ali kada je počelo širenje ebole postao je direktor Centra za ebolu koji je organizacija uspostavila u glavnom gradu Monroviji. To je bio njegov posao sve do jutra 23. jula ove godine.

- Kada sam se probudio to jutro osjećao sam se pomalo bunovnim i imao sam povišenu temperaturu - prisjećao se Brentli početka bolesti da bi ubrzo saznao da ima temperaturu nešto višu od 37 stepeni Celzijusa. Brzo je počeo da shvata da ima ebolu i jedino olakšanje mu je bilo što sa njim nisu bili njegova žena Ember i njihovo dvoje djece. Ipak, njegova porodica se brinula za njega.

- Vidjela sam kako liječi osobe koje su već dobile bolest i znala sam kakav je ishod - rekla je Ember.

Kent je, ipak, imao sreće i na kraju je preživio. Prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije, više od polovine pacijenata zaraženih virusom ebole nije preživjelo, što govori o kakvoj ubitačnoj bolesti je riječ. Ebola se ne prenosi vazduhom ili vodom, već se širi u kontaktu sa organima ili tjelesnim tečnostima kao što je pljuvačka, krv i urin zaraženih ljudi. Ona izaziva hemoragičnu groznicu koja pogađa više organa u tijelu i često je prate krvarenja.

Drugog avgusta Brentli je prebačen medicinskim avionom u SAD i u zaštitnom bijelom odijelu ušetao je u bolnicu Emori smještenu u gradu Atlanti. Smješten je u izolovano bolničko odjeljenje i bilo mu je zabranjeno da direktno kontaktira sa drugim ljudima. Ember ga je posjećivala, ali ga je mogla vidjeti jedino kroz stakleni zid i pričati sa njim preko interfona.

Do 21. avgusta priča je već bila drugačija. On se tada već rukovao i grlio sa medicinskim sestrama i ljekarima koje do nekoliko dana ranije nije smio ni da dodirne. Načelnik infektivne klinike u Emoriju Brus Ribner je rekao da Kent ne predstavlja opasnost po javno zdravlje i da može slobodno ići kući.

- Danas je čudesan dan. Uzbuđen sam što sam živ i što opet mogu biti sa svojom porodicom - kaže Kent.

On, ipak, razumije da je borba protiv ebole daleko od završene. Njegovih dvoje američkih kolega zarazili su se virusom nakon njega. Sada se nalaze u istoj bolnici u kojoj se i on liječio. U svijetu trenutno ne postoji zvanični lijek protiv ebole i standardni tretman za njeno suzbijanje. Za sada je epidemija bolesti ograničena na Zapadnu Afriku i iako broj zaraženih opada u Gvineji, njihov broj se povećava u Liberiji i Sijera Leoneu. U najboljem slučaju biće potrebno šest mjeseci da bi se suzbila epidemija Ebole u Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana