Keniju ove godine očekuje druga velika najezda skakavaca

GS
Keniju ove godine očekuje druga velika najezda skakavaca

ATLANTA - Keniju čeka još jedna ogromna najezda skakavaca, koji će u tu zemlju doći preko Etiopije.

 

Prva najezda skakavaca u Keniji ove godine dogodila se pre dva mjeseca.

Tom prilikom se ova zemlja suočila sa rojem od nekoliko stotina miliona skakavaca.

Ova najezda bila je najveća u regionu istočne Afrike u posljednjih 30 godina, a u Keniji u posljednjih 70 godina.

Roj je mogao da pređe sto milja, odnosno oko 160 kilometara na dan, u zavisnosti od vetra, a skakavci da u toku jednog dana pojedu onoliko hrane koliko su teški.

Prognozira se da će druga najezda, koja se očekuje u toku ove godine, biti još veća i opasnija.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija ističe da se skakavci razmnožavaju faktorom 20 po generaciji, što znači da će u drugoj najezdi u Keniji biti trilion skakavaca za koje se procenjuje da će biti 400 puta snažniji od onih iz prve.

Vlade afričkih zemalja i UN su upozorile da bi ova najezda mogla da izazove veliku nestašicu hrane u regionu. Situacija je veoma zabrinjavajuća kako se povećava broj skakavaca u severnoj i centralnoj Keniji, Etiopiji i Somaliji.

U Keniji trenutno ima 18 rojeva skakavaca i regionalni pokreti su zatražili finansijsku pomoć za borbu protiv njih, ali se u doba pandemije korona virusom ovo ne smatra prioritetom.

Iz UN Ogranizacije za hranu i poljoprivredu upozoravaju da je jako teško boriti se protiv skakavaca, naročito bez adekvatne opreme.

Oni ističu da borba protiv roja u jednoj oblasti ne znači previše ako postoje drugi rojevi u drugim bliskim oblastima, kao i da je jako teško boriti se protiv više rojeva na više mesta istovremeno.

Desetine hiljada litara pesticida potrebnih za borbu sa skakavcima ne može da dođe do regiona, jer je lanac snadbevanja prekinut zatvaranjem granica zbog pandemije, niti zaštitna oprema koja se koristi prilikom prskanja insekata pesticidima.

Čak i u slučaju da ova sredstva budu dopremljena u region, postoji mogućnost da će biti isuviše kasno.

Ogranizacija za hranu i poljoprivredu UN ističe da su skakavaci isuviše veliki za prskanje iz vazduha, kao i da na taj način skakavci na zemlji uspevaju da prežive.

Iz ove organizacije upozoravaju da će za šest meseci biti prekasno za zaustavljanje najezde skakavaca, kada bi milioni ljudi bili ugroženi izgladnjivanjem.

Sa destinama miliona onih koji već zavise od pomoći u vidu hrane, ovo bi moglo da se pretvori u veliku humanitarnu kr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana