Katar: Radnici u logorima, teroristi u luksuzu

Agencije
Katar: Radnici u logorima, teroristi u luksuzu

Vašington - Više od 1,4 miliona stranaca koji su došli u Katar da rade žive u radničkim logorima, dok istovremeno vođe talibanskih ekstremista uživaju najveći luksuz u toj zemlji.

Katarsko ministarstvo za razvoj, planiranje i statistiku objavilo je rezultate popisa stanovništva u toj zemlji koji pokazuju da od 2,4 miliona ljudi njih skoro 60 odsto živi u radnim logorima. Riječ je strancima koji su najčešće angažovani na građevini jer Katar ubrzano priprema grandiozno Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022.

Katar često napadaju i "Amnesti internešenel" i Svjetska organizacija rada i mnogi drugi zbog jezivih uslova u kojima žive i rade stranci, najčešće iz siromašnih zemalja Azije, poput Indije i Nepala. Fotografije koje se pojavljuju po zapadnim medijima prikazuju ljude smještene u pretrpane uske sobice po krevetima na sprat.

- Država je napravila malo u pogledu radničkih prava migranata, uprkos obećanjima da će popraviti radne uslove - ističu u "Amnestiju". Međutim, Katar poriče ove optužbe, te vlasti tvrde da su učinjena neka poboljšanja.

Radnici se žale na loš smještaj i na to da rade po šest dana sedmično od jutra do mraka. Plate su od devet do 10 dolara dnevno, nisu redovne, ukoliko se povrijede, prepušteni su sami sebi jer im poslodavci ne plaćaju nikakve medicinske troškove.

- Radite cijeli dan na otvorenom po velikoj vrućini. Nema hladne pitke vode, samo tople. Niko ne uvažava vaše žalbe. Porodica se uzda u mene, ali ne mogu im reći kako je ovdje, jer bi mi rekli da se vratim kući - priča Frenk iz Kenije.

Na gradilištima vrijednim i više od milijardu dolara stalno se gine zbog slabih bezbjednosnih mjera. Samo prošle sedmice u Kataru je poginulo 11 radnika. Zalivsku monarhiju optužuju i za krijumčarenje ljudi, kao i za samo 4,25 kvadratnih metara životnog prostora po radniku.

Katar zbog toga danas slovi kao razvijena robovlasnička država u 21. vijeku, ali i kao jedan od najgorih primjera državnog sponzorisanja međunarodnog terorizma. Čak su i zvaničnici iz SAD u nekoliko navrata upozoravali da Katar daje indirektnu podršku "Al-Kaidi", a direktnu Islamskoj državi u njihovim ratovima u Siriji i Iraku.

Sa druge strane, vođe terorističkih grupa jako su cijenjene u toj zalivskoj državi. Vjerovatno se niko pri zdravoj pameti ne bi želio mijenjati za život kakav vode članovi ekstremnih grupa, osim možda kad nije riječ o pregovaračima sa talibanske strane koji trenutno žive u Dohi, u Kataru.

Talibani dane provode u ekstremnom luksuzu i komforu koji su im osigurani u bogataškim četvrtima Dohe, gdje ih čuvaju snage bezbjednosti i vojska.

- Zemlja bogata naftom osigurala je svojim talibanskim gostima i njihovim porodicama nevjerovatan komfor. Voze se luksuznim automobilima, imaju besplatnu medicinsku zaštitu i žive u kućama koji izgledaju kao dvorci - piše američki "Njuzvik". List dodaje da se niko od njih ne skriva, njihovi identiteti su poznati i njihove dnevne aktivnosti i kretanje nisu ograničeni, iako pripadaju grupi koja je odgovorna za masovna ubistva i terorizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana