Katakombe Palerma - mjesto ispunjeno stotinama leševa i mumija FOTO

GS
Foto: Shutterstock/Nacionalna Geografija

Palermo je grad prepun spomenika koji evociraju na njegovu nekada burnu prošlost. Vladari i narodi koji su vladali ovim gradom i mediteranskim ostrvom su brojni. Stoga ne čudi da on danas posjeduje suptilni dekadentni šarm koji svake godine privlači hiljade posjetilaca.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da glavni grad Sicilije krije i pomalo jezivu tajnu. U katakombama kapucinskog samostana u Palermu nalazi se muzej smrti. Kada se posjetilac spusti niz desetak stepenica koje ga vode do šest podzemnih odaja raspoređenih ispod manastira, iznenađenje i užas očekuju ga na svakom koraku: zidove prekriva bezbroj leševa i mumija.

Pokojnici su podijeljeni u različite odaje prema starosti, polu ili djelatnosti: djeca, žene, muškarci, fratri... 

Od početka do kraja

Istorija katakombi u Palermu datira iz 1599. godine, kada su fratri osnovali podzemne prostorije ispod samostana kao počivalište za svoju pokojnu braću. Međutim, kada su hteli da prošire ograđeni prostor da bi nastavili sa istom praksom, tamo su na opšte iznenađenje otkrili oko 40 tijela u odličnom stanju.

Pojavu su pripisali vazdušnim strujanjima, hemiji zemljišta i suvoći životne sredine. Uprkos dobrim uslovima za konzervaciju tijela, oni su paralelno smisli i tehniku veštačke mumifikacije.

Prema bratu Benedetu Sambenedetiju, monasi su napravili posebnu prostoriju za leševe u koje su smješteni na osam mjeseci da se osuše. Potom su kupani u sirćetu i izlagani na otvorenom nekoliko dana, nakon čega bi pokojnike oblačili i smještali u drvene kutije raspoređene duž hodnika katakombi. 

Vremenom ova praksa sahranjivanja je postala popularna i među viđenijim stanovnicima Palerma. Porodice bi plaćale donacije samostanu, a monasi bi se trudila da održavaju njihove leševe u što boljem stanju - oni najbogatiji bili su i mumificirani. Poseban slučaj je Rozalija Lombardo, djevojčica koja je umrla 1920. godine, a čija mumija je najbolje očuvan leš u katakombama.

Katakombe su ostale u upotrebi do 1880. godine, kada su vlasti zabranile nove sahrane. Uprkos tome, postojala su dva izuzetka: američki konzul Đovani Paternit je ovde sahranjen 1911. godine, i spomenuta Rosalija Lombardo.

Već 1950. godine katakombe su otvorene za javnost kao turistička atrakcija, a od tada ih svake godine posjeti oko 40.000 ljudi. Neki od njih su privučeni sablasnim prizorima, drugi su samo radoznali, a neki dolaze ovdje da razmišljaju o životu i smrti, prenosi Nacionalna Geografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana