Kan: da li je kič zamjenio glamur?

Agencije
Kan: da li je kič zamjenio glamur?

Kan - Kan je nekada bio filmski festival za prefinjene zvijezde. Danas je nakinđurena parada poznatih ličnosti sa C-liste koje neumorno promovišu sebe i proizvode za koje su plaćene da ih reklamiraju.

Većina modnih znalaca će se složiti da je pjevačica Šeril Kol bila pravi „hit" na crvenom tepihu u Kanu ove godine. U spekatularnoj haljini „stefan rolan" i zahvajujući timu stilista iz L'Oreala, Kolova nikad nije izgledala više kao filmska diva

Ali problem je u tome što je ona, zapravo, rijaliti TV zvijezda i najbliže što je prišla velikom ekranu je dvominutna epizoda u filmu „What To Expect When You're Expecting".

I premda je zvanični povod Šerilinog pojavljivanja na Kroazeti bilo njeno prisustvovanje premijeri francuskog filma „Amour" Mihaela Hanekea, čitav događaj se sveo na to da se iskoristi njen imidž - i prestiž Kanskog festivala - da bi se prodalo što više karmina i ajlajnera od Sanderlenda do Šangaja.

L'Oreal, sa kojim muzičarka ima unosan ugovor, platio je bogatstvo da bi Britanka nekoliko sati prisustvovala 65. Kanskom festivalu - prošetala crvenom tepihom i vratila se iste večeri kući privatnim avionom.

Tih nekoliko koraka ispred Velike dvorane koštalo je kompaniju 300.000 funti, ne računajući milion i po koliko Kolova dobija godišnje kao ambasadorka ovog kozmetičkog brenda.

S obzirom na medijsku pažnju koju je izazvala Šerilina kratka šetnja Kroazetom, kompanija je svakako zadovoljna uloženim novcem.

Da li je Šeril uopšte odgledala film na čiju je premijeru doletjela? Ovoga puta jeste; priča se da je prošle godine izašla iz sale poslije 10 minuta. Međutim, na Kanskom festivalu filmovi su odavno u drugom planu, a Šerilin „slučaj" je samo vrh ledenog brijega.

Festival su preplavile žurke i promocije zvaničnih sponzora a filmske projekcije potpuno su zasjenjene drugim „cirkusom" koji se odvija u blizini, sa besplatnim šampanjcem, sveprisutnim medijima i starletama poput Kim Kardašijan, Keli Bruk i Paris Hilton koje su sve stigle u grad da prodaju sebe.

Ono što je nekada bila elegantna proslava kinematografije danas je razvodnjeno i uniženo prisustvom onih kojima tu nije mjesto - promoterima određenih proizvoda koji su se sjatili na jug Francuske da „uzjašu" na talas Kanskog uspjeha i glamura.

Ko plaća za sve te „bahanalije"?

Chopard, Martini, Grey Goose, Belvedere vodka, Guči, Mercedes - lista luksuznih brendova koji su voljni da se istroše u Kanu je poduža. Na primjer, žurka koju je organziovala kuća De Grisogono, specijalizovana za dijamante, u Hotelu du Cap, koštala je oko 3 miliona funti.
Nasljednice Paris i Niki Hilton su prisustvovale ovom događaju na kome je muziku puštao Taio Krus a prostoriju krasilo sedam diajmantskih podijuma.

Nema boljeg mjesta da promovišete svoj skupoceni proizvod od Kana. „Festival se (ras)prodao", kazao je jedan dugogoišnji posjetilac ove filmske smotre.

Suptilnost je zamenjena prekomernošću. Liječeni alkoholičar Roni Vud relamirao je jednu marku vodke, seksi matorka Džejn Fonda kreme protiv bora a manekenka/glumica Mila Jovović L'Oreal farbe za kosu.

Kim Kardašijan, Keli Bruk i lejdi Viktorija Hervi su neumorno promovisale same sebe, kao da ih je bilo na svakoj jahti i svakom štandu gdje se točio besplatni šampanjac.

Keli Bruk je prisustvovala photo-callu sa britanskim komičarem Kitom Lemonom, prošetala crvenim tepihom pred tri premijere, bila na dvijema velikim žurkama i uspjela da u svoj raspored „ugura" i snimanje u kupaćem kostimu.

Međutim, njeni uporni pokušaji da napravi ozbiljnu filmsku karijeru nisu urodili plodom. I svako ko ju je ikad gledao u nekom ostvarenju zna da Brukovoj nije mjesto u Kanu.

Fotograf Dejv Hogan, koji prati Kan preko 20 godina, kaže da su filmovi odavno u drugom planu. „Crveni tepih se sada koristi za prodaju. Svaka djevojka na crvenom tepihu, bilo Keli ili neka druga, prodaje nakit ili garderobu ili kozmetiku", kaže Dejv.

Kan je postao masovni modni događaj, veći od Nedjelja mode u Parizu ili Londonu. Kompanije će rado platiti nekome put do festivala jer se isplati svaki cent za medijsku pažnju koju će dobiti. Modne kuće i juvelirnice će im obezbjediti stajling a ostali... pa, njima se isplati čak i set fotografija ispred brendirane table.

Dejv Hogan procjenjuje da će neko poput Keli Bruk dobiti između 20.000 i 30.000 funti za brzinski photo-call jer je eksponiranost skoro garantovana.

„Tu su formalni ugovori a tu su i prijateljske veze, kako ih ja nazivam, sa juvelirima. Ako se pojavite na njihvoj žurci, slijedeći put će vam pozajmiti nakit za crveni tepih".

To se isplatilo kući De Grisogono koja je ove godine na svoj koktel dovela Milu Jovović i Hajdi Klum.

U Kanu ima 5.000 akreditovanih novinara i svi traže slijedeću veliku priču. Veliki brendovi troše bogatstvo u nadi da će se „očešati" o sav taj glamur.

Koliko je stvar uzela maha govori podatak da su apartmani sa poklonima - gdje se zvjezdama poklanjaju proizvodi i usluge - nekada prisutni samo na dodjeli Oskara, sada aktuelni i u Kanu.

Apartmani, mahom u hotelima Martinez i Carlton, su najbolje čuvana tajna festivala. Ove godine Chopard i L'Oreal imaju apartmane u Martinezu. L'Oreal ima na usluzi 24/7 tri šminkera, specijalistu za nokte, tri frizera i kozmetičara.

Svoj apartma ima libanski dizajner Ele Saab čije su kreacije ove godine u Kanu nosile mnoge zvijezde.

Drugi unosan sektor su dobrotvorni događaji. „Otac" svih je Amfar, na kome se prikuplja novac za napredak u liječenju side. Tome su prisustvovala najveća imena, od Šeron Stoun i Madone do nove kneginje od Monaka.

Ove godine je Amfar dobio rivala: Šon Pen je organizovao veliku žurku na Armanijevoj jahti i tražio od zvanica da ispišu čekove za Haiti. Između ostalih, prisustvovale su njegove kolege Džerard Batler i Ben Stiler.

„Zašto sam molio za vašu pažnju u ovaj kasni čas kada imate druge žurke na koje treba da odete i druge ljude koje treba da j...?", kazao je Pen. „Zato što sam se, jednom davno, stidio sebe više nego sada i mislim da i vi treba tako da razmišljate".

Prikupio je preko milion funti.

Zvjezda serijala „Uvod u anatomiju" Erik Dejn prisustvovao je drugoj žurci na kojoj je zatražio cigaretu od nekog gosta. „Zar vi niste doktor?", našalio se gost, na šta je Dejn mrtav-hladan rekao, „Ja sam žrtva".

A kako festival svake godine postaje sve ogoljenija komercijalna vrteška, izgleda da Dejn nije jedini.

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana