Kako utopiti nakit vrijedan 11 milion $ ukraden od Kim Kardašijan

Glas Srpske
Kako utopiti nakit vrijedan 11 milion $ ukraden od Kim Kardašijan

Američka rijaliti zvezda Kim Kardašijan verovatno će morati da kaže i posljednje zbogom nakitu koji su joj ukrali.

Prsten od 4, 5 miliona dolara koje joj je ukrala banda vjerovatno će biti razbijen u manje kamenčiće i tako biti prodat. Takođe, može i da se istopi.

Mediji zasad različito navode koliko je ljudi opljačkalo Kardašijan, jedni kažu da ih je bilo dvojica, drugi petorica. Oni su prerušeni u policajce upali u Parizu u sobu Kardašijanove i uperili u nju pištolj. Ona je bila u luksuznoj rezidenciji u centru Pariza tokom Nedjelje mode. Pljačkaši su je vezali i zatvorili u kupatilo. Ukrali su kutiju s nakitom vrijednim 6,7 miliona dolara i prsten od 4,5 miliona dolara.

Još nije sasvim jasno koji komadi nakita su ukradeni, odnosno da li su osigurani. Pored vjerenčikog prstena koji joj je poklonio suprug, reper Kanje Vest 2013. godine, navodno je dobila od njega još jedan prsten prošlog mjeseca, sa velikim kamenom.

Pljačkaši sada moraju da smisle kako da prodaju ukradenu robu na otvorenom tržištu, što će vjerovatno biti vrlo teško.

"Ako je riječ o dijamantskom prstenu, najvjerovatnije će završiti u komadićima. U suprotnom biće veoma teško da se proda. Niko neće željeti da se bavi time", rekao je Li Henderson obaviještajni oficir koji radi u sektoru koji se bavi rasvijetljavanjem zločina u industriji nakita.

Henderson kaže da se slike ukradene robe obično odmah dostave legalnim trgovcima, i zato je lopovima teško da ih predaju u prvobitnim oblicima.

Pljačkaši mogu da pokušaju da "utope" nakit što prije, ali će vjerovatno morati da ih prodaju u tek deliću njihove realne vrijednosti. Takođe, mogu sačekati da promjene komad do neprepoznatljivosti pa da onda pokušaju.

Razbijanje vijednog kamenja na mijanje obezvređuje ih dosta, ali im je tako mnogo teže ući u trag. Isto važi i za druge vrste ukradenog nakita. Na primjer neki se mogu prodati kao sirovine.

Henderson ističe da su pljačkaši vjerovatno razmišljali i korak dalje odnosno ranije i da su već pronašli način kako da se "oslobode" robe.

"Ili, može da se desi da je ovo bila naručena pljačka", kaže on.

Činjenica je da je nakit ukraden od jedne od najpoznatijih ličnosti, tako da im neće biti lako da "rasture" robu.

"Ako je za utjehu, neće im biti lako da se otarase nakita", rekao je Handerson i dodao da ukoliko je komad zaista jedinstven, malo je nade da se može pratiti i nekada vratiti.

Za prevenciju, ovaj stručnjak savjetuje da napravite fotografije koje policija odmah može da podijeli u slučaju krađe.

Nakit takođe, može da se zaštiti laserskim natpisom koji nije vidljiv golim okom. Vlasti takođe preporučuju tehniku koju koriste forenzičari a vodotporna je i može se detektovati samo pod UV svijetlom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana