Kako su kuvar i Hilari prevarili Klintona

Agencije
Kako su kuvar i Hilari prevarili Klintona

Nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton poznat je kao veliki gurman, a njegov boravak u Bijeloj kući obilježen je ishranom baziranom na mesu, pomfritu, šećeru i ... gotovo ničemu drugom.

Izvori iz Bijele kuće pričaju kako je Klinton mogao da pojede šest svinjskih kotleta dnevno i pola torte od jagoda tokom samo jednog zasjedanja.

Lukavi bivši kuvar Bijele kuće, Marti Monđelo za Dejli Mejl je otkrio kako je uspio da prevari tadašnjeg predsjednika SAD i krišom ubaci nemasne sastojke u njegova omiljena jela.

Monđelo je bio toliko zabrinut da bi mogao da dovede do Klintonove prerane smrti, pa je "poput ludog naučnika" počeo da eksperimentiše sa zdravim alternativama.

Počeo je da koristi pasiranu rižu kao zamjenu za krem, sojinu pastu umjesto govedine te tofu umjesto sira i nekalorične zaslađivače umjesto šećera.

Hilari Klinton bila je toliko zabrinuta zbog zavisnosti svog supruga od nezdrave hrane, da je 1993. godine dovela dijetalnog gurua dr Dina Orniša da radi sa kuvarima Bijele kuće koji su pripremali francusku kuhinju.

Zajedno su spremili zdrav meni sa jelima poput prženog povrća sa tofu sirom i lososa sa povrćem.

Nakon što je jednom pripremio fetućine prilično kaloričnog izgleda, Monđiela je pozvala zabrinuta Hilari. Konobar mu je rekao da je mnogo ljuta i da bi mogao biti otpušten.

"Rekla je 'Pogledaj! Tu je krem, tu je sir, a te su stvari zabranjene', a ja sam joj objasnio kako sam ih napravio. Njena reakcija bila je 'Ne mogu da vjerujem. Mislila sam da je to stvar prošlosti'. Nije bila ljuta, već samo zabrinuta za zdravlje svog supruga", kaže Monđielo.

Naredno jelo kojim je ovaj kuvar prevario Klinton bio je kolač od sira, koji je zapravio bio napravljen od tofua.

Uprkos režimu zdrave ishrane, Klinton je tokom svoja dva predsjednička mandata, imao velikih problema sa težinom. Kada je napustio Bijelu kuću, njegova ishrana se dodatno pogoršala pa mu je 2004. ugrađen bajpas, a 2010. je imao još jednu operaciju.

Nakon tolikih zdravstvenih problema, prema savjetu ljekara, postao je vegan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana