Kad se i gdje sve slavi Nova godina?

Agencije
Kad se i gdje sve slavi Nova godina?

Mamurno jutro 14. januara definitivno označava kraj praznovanja i povratak ustaljenom ritmu, ali oni kojima je malo i dvije Nove godine nemaju razloga za očajavanje.

Dovoljno je da izaberu neki od dvadesetak datuma koje će u narednih dvanaest mjeseci različite kulture širom svijeta obilježiti kao početak nove godine po svom računanju vremena i da nastave praznovanje. Samo u Srbiji biće dočekane najmanje još tri - islamska, jevrejska i kineska.

Najpopularnija „alternativna" Nova godina je kineska, koju širom svijeta obilježava više od 1,3 milijarde ljudi. S obzirom na to da je riječ o lunarnom ciklusu, datum dočeka je „klizni" pa početak godine po kineskom kalendaru može da bude između 21. januara i 21. februara. Ove godine kineska godina konja dočekuje se 31. januara.

Građani Srbije islamske vjeroispovesti novu 1436. hidžretsku godinu dočekaće 25. oktobra. Muslimani vrijeme tradicionalno računaju prema lunarnom kalendaru koji je oko jedanaest dana kraći od našeg, pa početak godine pada na različite dane po gregorijanskom računanju. Tako se dogodilo da je 2008. godine islamska nova godina dočekivana dva puta.

Roš hašana je praznik koji označava početak jevrejske Nove godine. Po Gregorijanskom kalendaru može da bude između 5. septembra i 5. oktobra. Ove godine Roš hašana se obilježava po zalasku sunca 24. septembra. Roš hašana se obilježava duvanjem u šofar, instrument nalik na rog, što je simbolični poziv na buđenje i upozorenje na dolazeći sudnji dan. Po jevrejskoj tradiciji, to nije vrijeme veselja i raskalašnih proslava, već period razmišljanja i samoispitivanja.

U različitim dijelovima Indije, Nepalu i Mjanmaru Nova godina se uglavnom dočekuje sredinom aprila. Vijetnamska Nova je obično istog dana kada i kineska, a tibetanska može biti od januara do marta. Iranska ili persijska nova godina počinje prvog dana proljeća. Naziva se Noruz i kao praznik obilježava se u Iranu, Iraku, Avganistanu, Azerbejdžanu. Slavi je više od 300 miliona ljudi širom svijeta, a proslave se redovno organizuju i u Los Anđelesu, Torontu, Njujorku, Londonu. Novu godinu „po svom" čekaju i na Baliju, u Etiopiji. Kopti slave 11. septembra. Kome je i ovo malo može da se prisjeti i nekih, pomalo zaboravljenih novih godina, poput one po francuskom revolucionarnom kalendaru koji se primjenjivao u ovoj zemlji od 1793. do 1805. i po kojem je padala na jesenju ravnodnevicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana