Jutarnja kafa u društvu Barbike i Drakule

Neda Dreč
Jutarnja kafa u društvu Barbike i Drakule

Širom svijeta sve je više neobičnih lokala koji zaista ostaju u pamćenju i koji su idealni za sve one kojima je dosadilo da ispijaju jutarnju kafu ili piće sa prijateljima u "bezličnim, običnim" kafićima.

Sa roze sofama, stolovima u obliku cipela sa štiklom i stolicama ukrašenim baletskim haljinicama, na Tajvanu je nedavno otvoren prvi restoran na temu Barbike.

Američki proizvođač igračaka "Matel" dao je dozvolu tajvanskoj restoranskoj grupi "Sinlaku" da otvori "Barbi kafe" u nadi da će novi restoran u poslovnom kraju Tajpeja pomoći u promovisanju Barbike kao modne marke.

- Izabrali smo Tajvan jer su tematski restorani ovdje veoma popularni i uspješni. Uvjereni smo da će "Barbi kafe" dobro promovisati našu marku - rekla je menadžerka u "Matelu" zadužena za Aziju Igi Jip.

Za Džesiku Ho i njenu petogodišnju kćerku, restoran u Tajpeju je apsolutni hit.

- I moja kćerka i ja volimo Barbiku a ovo je tako slatko mjesto i ostvarenje sna - rekla je ona.

U SAD-u su nedavno otvoreni kafići gdje uz čaj i kafu posjetioci mogu dobiti i "šoljicu" razgovora o smrti.

- Cilj "Kafića smrti" je da se podigne ljudima svijest o smrti i da im se ponudi način kako da prihvate smrt njihovih bližnjih - objasnila je Lizi Majls koja je socijalni radnik i organizator ovih "sesija".

U ovim kafićima diskusije se mijenjaju, a forma ostaje ista. Kada razgovor krene diskusija se razvija u raznim pravcima. Neki ljudi žele da pričaju o pravljenju testamenta, dok drugi žele da razgovaraju sa mrtvima.

 "Kafići smrti" počeli su sa radom 2004. kada je sociolog Bernard Kretaz prvi takav otvorio u Švajcarskoj, jer je smrt bila polje njegovog istraživanja, pa je nastavio da organizuje takve večeri u Belgiji i Francuskoj.

Svaki kafić ima socijalnog radnika, konsultanta za sahrane ili nekog slične profesije ko ima iskustva sa smrću.

Ako neko želi da jutarnju kafu popije na drvetu, neće biti nikakav problem, samo ako ima novca da ode u Južnoafričku Republiku. Tu je otvoren "Baobab Tree bar", koji se nalazi u šupljoj unutrašnjosti najvećeg baobab drva na svijetu. Ovo šest hiljada godina staro drvo može ugostiti dvadesetak posjetilaca.

Osim u unutrašnjosti drveta, jedno od neobičnih mjesta na kojem se može popiti piće je i - pod vodom. Takvo jedinstveno iskustvo omogućava izraelski "The Red Sea Star" - prvi podvodni bar na svijetu. Uz to što u njemu možete uživati u pogledu na bogat život tropskog podmorja, kafić nudi i spektakularan, nesvakidašnji interijer – stolice izgledaju poput meduza i hobotnica, a pod je u obliku zvijezde i prekriven je pijeskom.

Na kafiće u kojima je apsolutno sve (do  čaša) izrađeno od leda ne možete naići samo u hladnim državama već i - usred pustinjske žege Dubaija. "Chill Out Cafe" nudi pravo rješenje za bijeg od nesnosnih vrućina, i to na mrzlih minus šest stepeni Celzijusa. Ovaj kafić je prvi ledeni bar na Bliskom istoku, te je jedini na svijetu koji poslužuje topla pića i hranu.  Ne morate se brinuti ni oko nošenja tople odjeće - upad, koji košta sedamnaest američkih dolara, uključuje dizajnersku jaknu, cipele i rukavice, a dočekaće vas i piće dobrodošlice.

U glavnom gradu Japana neobičnih i otkačenih sadržaja ne manjka, pa tako ni zaista nesvakidašnjih tematskih barova i restorana. Jedna od ponuda unutar takvog šarenila Tokija je "Vampire Caffe" čije ime već dovoljno nagovještava kakav interijer možete očekivati - tu su raspela, prolivena "krv", lobanje, paukovi i teške ljubičasti zastori, a glavna atrakcija je mrtvački sanduk grofa Drakule.

"Dipeš Mod"

U Talin, glavnom gradu Estonije postoji "Dipeš Mod Bar", tematski kafić čiji je interijer sav oblijepljen slikama ove slavne elektro-grupe. Dok ispiju koktel s imenom poput  "Master and Servant" ili "Personel Jesus", gosti mogu da gledaju spotove i filmove o grupi koji se neprestano prikazuju na video zidu kafića ili plesati i uživati u muzici ove grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana