Novo uređenje pod Talibanima, jedna avganistanska provincija još uvijek pruža otpor

GS
Talibani u Kabulu
Foto: Tanjug | Talibani u Kabulu

KABUL - Talibani su najavili da će ga nazvati Islamski Emirat Avganistan gde će biti vrlo oštro gledano s pozicije koncepta ljudskih prava kakav poznajemo na Zapadu, prenosi "Jutarnji list".

Takav sistem će zabraniti sve moguće vrste zabave, slušanje muzike i slično.

Ali, to nije ništa naspram teških kršenja ljudskih prava i načina kažnjavanja neistomišljenika koji je poprilično strog - za krađu odsjecaju ruke i noge, za nevjerstvo bičuju preljubnike, kamenuju ih i slično.

Istina je da su se talibani od 1996. godine promijenili, ali da li je to bilo samo zbog prilagođavanja trenutku?

U područjima vlasti dopustili su djevojčicama pohađanje škole.

Ali, samo na temelju talibanskog programa, prenosi B92.

Zato i sada možemo očekivati da će njihov način vladanja biti oštar i suprotan liberalnoj demokratiji kakva se priželjkuje i živi na Zapadu.

Gdje će biti njihov prag netolerancije, ubrzo ćemo saznati, prenosi B92.

Sve će biti uređeno po šerijatskom zakonu i njihovom shvatanju tog zakona u kojem ženski pol ima puno manja prava nego bilo gdje u svetu.

Iako sada obećavaju veća ženska prava, ona će i dalje biti izrazito loša i niska.

Ono što će zasigurno ovoga puta biti drugačije su red i organizacije.

"Da li su se talibani promijenili? Ne"

Ranije, talibani nisu vodili brigu o državnosti i institucijama. Nakon što su zemlju osvojili na prepad, bilo je puno teže njome upravljati. Prema njihovim izjavama očekuje se da će ovaj put biti bolje organizovani te će bolje upravljati nego što su to činili za vrijeme prve vladavine.

Trenutno ne nude tranzicijsku vladu jer bi to bio korak unazad, ali možda će biti pragmatični da ostave neka ministarstva iz pređašnje vlade. Po pitanju međunarodnih odnosa, talibani će primiti razne militante na svoje područje, ali ovoga puta bi ih mogli bolje kontrolisati. Prvi put kada su vladali nisu marili za militante na svojoj teritoriji, a s nekima su i sarađivali. Po pitanju regionalnih odnosa, biće zanimljivo pratiti kakav će biti njihov odnos s spoljnim sponzorima i koliko će terorisati druge manjine poput Hazara.

Dan nezavisnosti, pucnjava i stampedo. Ima mrtvih

Trenutno imaju dogovor s Kinom oko ruda i s Pakistanom oko transportnih puteva. Prvi put bili su priznati od nekolicine država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana i Saudijske Arabije. Tada su izgradili samostalan, izolovan sistem, ali sada su svjesni da ih većina zemalja neće priznati. Zato žele biti otvoreni, žele sarađivati te sklopiti nove veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ako budu izolovani, teško će razvijati gospodarstvo.

Takođe, bitno je naglasiti da nije celi Avganistan pao. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, severoistočno od Kabula, koja je glavno uporište opozicije talibana. Talibani ni tokom prve vladavine nisu mogli poraziti tih pet posto teritorije. Sjeverni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

"Oni se ni sada neće predati i biće glavni pokret otpora unutar Avganistana. Ali, otvoreno pitanje ostaje koliko će imati snage i koliko će biti potpomognuti da se bore od strane međunarodne zajednice", ispričao je Robert Mikac, bivši zapovjednik u Avganistanu, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, stručnjak za sigurnosna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana