Japanci ne vide smisao ljubavi, preziru seks, a brak je nepopularan

Agencije
Japanci ne vide smisao ljubavi, preziru seks, a brak je nepopularan

Nedavno istraživanje pokazuje da 45 odsto žena u Japanu starosti između 16 i 24 godine nisu zainteresovane ili preziru seksualni odnos. Više od četvrtine muškaraca osjeća isto. To je narod koji ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu.

Procijenjuje se da će u toj zemlji do 2060. godine broj stanovnika od 126 miliona biti smanjen za jednu trećinu. Stručnjaci za seksualna pitanja kažu kako Japan doživljava "odlazak iz ljudske intime" što je u stvari ljepši način da se kaže kako će sami sebe dovesti do izumiranja.

U Japanu su i muškarci i žene skeptični prema ljubavnim odnosima. Čak 61 odsto muškaraca i 49 odsto žena starosti između 18 i 34 godine su samci. Oba pola tvrde da ne vide smisao u ljubavi niti vjeruju da bi ih takvi odnosi odveli u srećniju budućnost. Zapravo, misle suprotno.

Brak je u Japanu postao nepopularan. Japanski muškarci su manje zainteresovani za karijeru i imaju manje novca. Taj proces dogodio se paralelno sa nestajanjem sigurnosti da će posao zadržati tokom cijelog živiota. Žene su postale nezavisnije i ambicioznije. Međutim, konzervativni stavovi u kući i na radnom mjestu su ostali. U japanskim korporacijama ženama je nemoguće da usklade karijeru i porodicu. Djecu gotovo da i ne mogu imati osim ako oba roditelja nisu zaposlena. Samohrano roditeljstvo je neuobičajeno, a i postoje mnoge birokratske zavrzlame.

Japanci emotivne odnose, naročito u velikim gradovima, zamijenjuju usputnim ili pak virtuelnim seksom i pornićima.

Razmišljajući unapred, Japan je možda samo "pionir" među zemljama gdje će sve više stanovništva izbjegavati brak i roditeljstvo. Prema časopisu "Gardijan" čak 90 odsto mladih žena vjeruje da im je bolje samima nego u braku, stoga se mnoge žene ne namjeravaju udavati, a mnoge čak ne idu ni na sastanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana