Izbjeglice idu na odmor u ratne zone iz kojih su pobjegli

Priredio: Boris Đurić
Izbjeglice idu na odmor u ratne zone iz kojih su pobjegli

Berlin - Tražioci azila iz Sirije, Iraka i drugih ratom razrušenih država, koji su se registrovali kao izbjeglice i primaju socijalnu pomoć u Njemačkoj, ne libe se da odu "na odmor" u svoje ratom pogođene otadžbine.

Ova informacija rezultat je istraživanja njemačkog lista "Velt", koje je obuhvatilo razgovore sa tražiocima azila u Njemačkoj koji imaju pravo na takozvane socijalne beneficije.

Neki od njih su rekli "da su putovali u zemlje kao što je Sirija i Avganistan gdje su proveli kraći period, a koje su napustili strahujući za bezbjednost. Istraživanje je sprovedeno u Berlinu, ali se pretpostavlja da je slična situacija u drugim regionima i državama Njemačke.

- Postoje takvi slučajevi - potvrdio je neimenovani predstavnik Federalne agencije za zapošljavanje (BA) i dodao da ne postoje zvanične cifre o tome.

Prema postojećim pravilima tražioci azila, koji primaju socijalnu pomoć, tokom godine mogu izaći iz Njemačke u ukupnom trajanju od 21 dan. Migranti nisu dužni da prijavljuju vlastima gdje putuju već samo kada idu i koliko ostaju.

Ako vlasti saznaju da je izbjeglica bila u državama kao što su Sirija i Irak, nije im dozvoljeno da tu informaciju proslijede drugim službama zbog zakona o zaštiti podataka.

Da su njemačke vlasti svjesne šta se događa pokazuje i poziv kancelarije za migrante i izbjeglice, koja je još u junu tražila da se svi takvi slučajevi prijave. Iz Agencije BA navode da postoje određeni "medicinski slučajevi" u porodici migranta, koji se posmatraju kao izuzetak od pravila. Takođe, slučajevi kada izbjeglice idu zbog svog zadovoljstva ili odmora pokazuju da se oni ne boje da će zbog toga biti kažnjeni.

Ako se ustanovi da je svrha putovanja bio odmor, to bi mogao biti razlog za oduzimanje azila.

- Ako je to istina, onda sam bez riječi - rekao je poslanik njemačkog parlamenta Armin Šuster.

Njemačka izbjeglička politika, koju je forsirala kancelar Angela Merkel, dugo je na meti kritike njenih političkih rivala, ali i saveznika.

Federalna policija je tokom ljeta objavila da se među tražiocima azila nalazi 410 potencijalnih terorista. Takođe, zemlja je u zadnje vrijeme bila pogođena sa nekoliko nasilnih terorističkih napada, od kojih su izbjeglice počinile tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana