Iz Engleske isplovio brod putem Čarlsa Darvina poslije skoro 200 godina

Tanjug
Foto: Agencije

LONDON- Holandski jedrenjak "Osteršelde" isplovio je iz luke Saton u Plimutu, na južnoj obale Engleske, i usmjerio se na jugozapad prema Kanarskim ostrvima, na početku dvogodišnjeg putovanja oko svijeta u okviru geografskog projekta "Darvin200".

Projekat, koji obuhvata 32 luke i uključuje hiljade ljudi, ima za cilj, između ostalog, da inspiriše novu generaciju mladih prirodnjaka u oblasti životne sredine i naučnike budućnosti, ponavljajući putovanje mladog Čarlsa Darvina prije skoro 200 godina, koje je dovelo do njegove teorije evolucije.

Budući naučnici će proučavati vrste koje je otkrio Darvin i razvijati projekte za njihovo spasavanje, prenosi AP.

Brod će služiti kao plutajuća laboratorija na moru i u luci, gdje će oko 200 mladih prirodnjaka i konzervatora iz cijelog svijeta učestvovali u projektu "Darvin200".

„Ovdje se radi o nadi, o budućnosti i o promjeni svijeta“, rekao je lider projekta Stjuart Mekferson.

On je naveo da grupa mladih ljudi, većinom od 18 do 25 godina, „neće dozvoliti životinjama ili biljkama da padnu sa litice izumiranja“.

Brod će prvo pristati na Kanarska ostrva, a zatim će preći Atlantik do Brazila.

Ploviće istočnom obalom Južne Amerike i uz njenu zapadnu obalu otići do ostrva Galapagos, gdje je Darvin napravio neka od svojih najvažnijih otkrića.

Botaničarka Sara Darvin rekla je da podržava misiju korišćenja putovanja svog pra-pra-pradjede da istakne promjene životne sredine.

Ona je ukazala da je najveće nasljeđe Čarlsa Darvina prepoznavanje mjesta čojveka u prirodi.

„Uvijek mislim da je veoma vrijedno da se svakodnevno podsećamo da ljudi i ostatak živog svijeta imaju zajedničko porijeklo. Darvin je to govorio prije 160 godina, da smo povezani sa svom ostalom prirodom. Mi nismo iznad toga, mi smo deo prirode”, kazala je ona.

Brod će se otisnuti u Australiju i Novi Zeland prije nego što se vrati u Južnu Ameriku, a zatim ponovo pređe Atlantik u Južnu Afriku i nazad do Engleske.

Darvin je 1831. krenuo brodom HMS Bigl na petogodišnje putovanje preko Južne Amerike do Australije i Novog Zelanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana