Ispratila premijere, prebrodila porodične krize

PRIREDIO: Milenko Kindl
Ispratila premijere, prebrodila porodične krize

Ona je konstanta u životu stanovnika Velike Britanije, jer većina ih i ne pamti drugog vladara osim nje.

 

Za vrijeme svog kraljevskog staža bila je svjedok raspada Britanskog carstva, otpratila sa dužnosti 11 premijera i uspješno prebrodila sve porodične skandale koje su uzrokovali drugi, a ne ona.

Elizabeta Druga je postala kraljica 6. februara 1952. godine, u 25. godini, poslije iznenadne smrti svoga oca. Tokom šest decenija na prestolu ni najvećim kritičarima monarhije nije dala nijedan ozbiljniji razlog koji bi išao u prilog njihovom zahtjevu za uvođenje predsjedničkog sistema.

I dok su druge osobe njenih godina već odavno u zasluženoj penziji, 85-godišnja kraljica svaki dan dobija po 2.000 do 3.000 pisama, na koja djelimično i lično odgovara.

Obučena u odjeću pastelnih tonova, sa odgovarajućim šeširom i torbicom, redovno posjećuje bolnice i vrtiće, otkriva spomenike i otvara fabrike, te prima državnike i građane. I pri tome ne ostavlja utisak da se umorila od vladanja.

Elizabeta Druga nikada ne daje političke komentare, ali se jednom sedmično sastaje s premijerom i s njim razgovara o aktuelnim problemima. Čak i u tradicionalnom godišnjem govoru povodom otvaranja zasjedanja Parlamenta uvijek kaže ono što joj je vlada napisala. Ali, jedan politički cilj ipak slijedi: očuvanje Komonvelta, labave zajednice 53 države koja je nastala poslije raspada Britanskog carstva.

Uprkos minimalnom političkom uticaju, Britanci bez razmišljanja odgovaraju na pitanje o smislu postojanja monarhije. "Kraljica je dio naše kulture i doprinosi turizmu", kažu građani.

Osim toga, u ova turbulentna krizna vremena Elizabeta Druga je za svoje podanike pojam sigurnosti i kontinuiteta. Zato ne čudi da se u anketama sprovedenim prošle godine samo 13 odsto ispitanika izjasnilo za ukidanje monarhije poslije kraljičine smrti.

Britanci jednostavno ne mogu da zamisle da postoji još jedna osoba koja bi mogla tako dobro da predstavlja njihovu zemlju kao kraljica.

I dok je Elizabeta sve ove decenije uspjela da vlada bez skandala, za članove njene porodice se to ne može reći. Gotovo svi pripadnici "Firme", kako ona navodno zove svoju porodicu, zadavali su joj glavobolje.

O kraljičinom privatnom životu je vrlo malo toga poznato. Ali, zato je tokom 90-ih cijeli svijet imao priliku da prati raspad braka prestolonasljednika Čarlsa. Tako su svi saznali brojne manje-više neukusne detalje: od Dajaninih navodnih pokušaja samoubistva i preljuba, pa sve do detalja o Čarlsovom brakolomstvu sa sadašnjom suprugom Kamilom.

Ni drugi sin, princ Endrju, navodno kraljičin ljubimac, ni kćerka, princeza Ana, nisu imali više sreće sa izborom životnih saputnika. Oboje iza sebe imaju po jedan razvod. Osim toga, i druženje princa Endrjua sa sumnjivim osobama poput krijumčara oružja i skandaloznih američkih bogataša naišlo je na brojne kritike.

Za kritike se tu i tamo svojim, često neukusnim izjavama, pobrinuo i kraljičin suprug, princ Filip, a u novoj generaciji porodičnu tradiciju skandalima zbog pijančenja i pojavljivanja u nacističkoj uniformi nastavio je Hari, drugorođeni sin princa Čarlsa.

Zato utjehu kraljici vjerovatno pruža njegov brat, princ Vilijam. On se u javnosti uvijek besprijekorno ponaša, kod britanskih građana je znatno omiljeniji i od svog oca, a njegovo vjenčanje sa naizgled savršenom Kejt pobrinulo se za samo pozitivne napise u medijima.

Centralne proslave 60. godišnjice stupanja na presto održavaju se tek početkom juna, budući da se tada ipak može računati s ljepšim vremenom nego u februaru. Iz istog razloga se u to doba slavi i njen rođendan, koji inače pada 21. aprila.

Budući da niko ne smatra mogućim da bi kraljica prije smrti mogla svoje mjesto da prepusti prestolonasljedniku Čarlsu, te s obzirom na duboku starost koju je doživjela njena majka, vrlo je vjerovatno da ovo neće biti posljednji jubilej britanske kraljice Elizabete Druge.

Proslava

Pripreme su već u punom jeku, a već su osigurani i sponzori za proslave koje će koštati oko 14,4 miliona evra. Jedino još niko nije dao pravi odgovor na pitanje šta pokloniti povodom jubileja kraljici, čija se privatna imovina procjenjuje na 360 miliona evra. Ministar obrazovanja Majkl Gouv predložio je kupovinu jahte za 72 miliona evra, ali građani tu ideju nisu prihvatili sa oduševljenjem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana