IS zaradi 200 miliona dolara od umjetnina

Agencije
IS zaradi 200 miliona dolara od umjetnina

Ankara - Islamska država u Siriji i Iraku zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umjetninama, antikvitetima i arheološkim blagom.

- Oko 100.000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na spisku svjetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku - rekao je ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

Čurkin navodi da se otete umjetnine uglavnom krijumčare preko turske teritorije.

- Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gazantrep gdje se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama - naveo je Čurkin.

Ruski diplomata je naveo da se dio nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antaliju gdje kriminalne grupe proizvode lažna dokumenta za njihovo porijeklo.

Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima.

Podsjetimo, ruske vojne snage uspjele su do sada da deaktiviraju više od 1.500 mina koje su pripadnici Islamske države postavili u drevnom sirijskom gradu Palmiri odakle su džihadisti odnijeli većinu vrijednih umjetnina.

Ekstremisti Islamske države izveli su napad na jednu fabriku istočno od Damaska i strahuje se da je oko 250 Sirijaca kidnapovano tom prilikom.

- Ne možemo stupiti u kontakt sa članovima naše porodice od ponedjeljka kada se dogodio napad - rekao je jedan stanovnik Demra, koji je udaljen 50 kilometara od Damaska.

Od ponedjeljka se ništa ne zna o 250 zaposlenih u toj fabrici. Vjeruje se da su desetine ljudi zarobljeni i odvedeni na nepoznate lokacije.

Sirijska vojska i njene savezničke snage pokrenule su u srijedu kontraofanzivu za oslobađanje mjesta južno od grada Alepa koje su prethodnih dana zauzeli pobunjenici.

Evropa preplavljena džihadistima

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon rekao je da je Evropa preplavljena "stotinama džihadista koji planiraju da udare na zapadne mete na evropskom tlu".

- Zabrinuti smo da je ono što smo vidjeli u Parizu i Briselu samo početak i pokušaji da se izvedu teroristički napadi u Evropi će se nastaviti - rekao je Jalon.

On se takođe osvrnuo i na situaciju na sjeveru na granici sa Sirijom, rekavši: "Ne očekujemo da tamo bude stabilnosti, niti kraja krvoprolića u Siriji skoro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana