Ionako previše poznat da bi zaštitio ime

B92
Ionako previše poznat da bi zaštitio ime

Evropska unija odbila je zahtjev Monaka da zaštiti svoje ime, procjenivši da je mala Kneževina na Azurnoj obali previše poznata.

Sud pravde Evropske unije u četvrtak je podržao odluku te zajednice da koristi svoje ime kao zaštitni znak, između ostalog, na fotografijama i dokumentima vezanim za određene zabavne i sportske događaju.

"Sud procjenju je da riječ ‘Monako’ odgovara imenu globalno poznate kneževine, ne samo zbog kraljevske porodice, organizacije trke Formule 1 i cirkusa. Zbog toga ne postoji sumnja da riječ ‘Monako’ simbolizuje geografsku teritoriju pod istim imenom", stoji u objašnjenju odluke.

Portparol Suda Evropske unije takođe je objasnio da bi u slučaju da je dato zeleno svjetlo za zaštitu riječi ‘Monako’, mnoge firme ne bi smjele da ga koriste zbog toga.

"Ne možete da zaštitite riječ koja jednostavno opisuje nešto", dodao je portparol.

Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu je Monaku odobrila međunarodnu zaštitu imena koja je važila na tlu Evropske unije, ali je tri godine kasnije Unija odlučila da ne prihvati tu odluku.

Monako ima pravo na žalbu, ali su male šanse da će ona biti prihvaćena.

Odluka Suda pravde Evropske unije neće imati velikog uticaja na stanovnike u Monaku, u kojem je godišnji dohodak po glavi stanovnika oko 160.000 evra. Ne treba zaboraviti ni to da svi prijavljeni stanovnici Monaka ne moraju da plaćaju porez na prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana