Integracija putem Interneta

Dojče vele
Integracija putem Interneta

Sve više mladih iz zemalja Evrope koje su u krizi traži svoju sreću u Njemačkoj. Među njima je i veliki broj Španaca, koji imaju pomoć kroz internet-projekat “Destinacija Njemačka”.

- Muy buenas, espanoles y espanolas, comunidad hispanoparlante de Alemania - tako Hoze Gajare pozdravlja svoje španske slušaoce u Njemačkoj.

On ima svoju nedeljnu radio emisiju “Funk radio”. Na “Funk radiju” se Špancima, koji zbog ekonomske krize žele da odu ili su već u Njemačkoj, objašnjava kako Njemačka funkcioniše. Prijavljivanje u Njemačkoj, potraga za poslom i stanom, ali i način života, kultura i društvene vrednosti teme su te emisije.

Emisija je kao podkast dostupna na internet-stranicama projekta “Destinacija Njemačka”. Podkast je Gajareova najnovija ponuda. Njegov multimedijalni projekat počeo je sa običnom “Fejsbuk” stranicom.

- Imali smo malu “Fejsbuk” grupu za Špance koji ovdje žive. Zbog krize se zajednica stalno povećavala. Uskoro su počeli da se gomilaju zahtjevi za informacijama o Njemačkoj. Nije se radilo o političkim temama već o praktičnim informacijama. Zbog toga smo odlučili da napravimo pravu internet-stranicu, na kojoj su informacije dugovječnije  -  objašnjava ovaj 38-godišnjak.

Od te internet stranice započela je ideja za projekat “Destinacija Njemačka”, koji je i pokrenut 2009. godine. U početku je projekat preko društvenih mreža obuhvatao samo nekoliko desetina korisnika, a danas ih više od 12.000. Skoro svake sekunde korisnici razmjenjuju informacije i postavljaju komentare.

Gajare pokušava da sve to prati i u potpunosti se oslanja na nove medije. S njima je odrasla i nova generacija migranata iz Španije.

- Novi talas španskih imigranata ne dolazi više sa koferima i namirnicama iz domovine, već sa pametnim telefonima i laptop-računarima - kaže Gajare, koji već 13 godina živi u Njemačkoj.

Najnovija ideja tog projekta, koja bi uskoro trebalo da bude realizovana, jeste aplikacija za pametne telefone koja sakuplja informacije sa društvenih mreža na jednom mjestu.

Pri tom mu pomaže programer Francisko Estevez, koji se takođe doselio u Njemačku u potrazi za poslom. I za njega je, kao i za mnoge druge španske doseljenike, internet bio polazna tačka za odlazak u Njemačku.

- Kada sam došao u Keln nisam nikoga poznavao. Zato samo tražio na internetu. Tada sam otkrio “Fejsbuk” stranicu za Špance u Njemačkoj, preko koje sam upoznao ljude koji već neko vrijeme žive ovdje - kaže Estevez.

Nagrade

“Destinacija Njemačka” je primjer uspješnog projekta.

Semičnik “Der Frajtag” nagradio je tu internet-inicijativu za pomoć sa jednom od svojih nagrada – “Evropa građana”.

Više od 40.000 ljudi glasalo je preko interneta za svog favorita.

Nagradu od 1.000 evra Gajare je uložio u mikrofon i miksetu za svoju podkast emisiju, jer se projekat bazira uglavnom na volonterskom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana