Indija: Počinje gradnja najvišeg kipa na svijetu

Agencije
Indija: Počinje gradnja najvišeg kipa na svijetu

Gradnja najvišeg kipa na svijetu počinje u Indiji, a namjera investitora je da Sardar Patel od metalnog otpada bude dva puta viši od Kipa slobode.

Dijelo koje prikazuje Sardara Patela, heroja nezavisnosti Indije, poznatog i po nadimku "Čelični čovjek", trebalo bi da bude 182 metra visoko i nalaziće se na ostrvu u rijeci u saveznoj državi Gujarat. Kad bude dovršen, spomenik bi trebalo da bude četiri puta viši od kipa Isusa Krista u Rio de Žaneiru.

Organizatori su najavili da će spomenik biti izgrađen od metalnog otpada, odnosno poljoprivrednih alata indijskih seljaka.

"Ne želimo bilo kakav metalni komad, želimo komade koji dolaze od oruđa korišćenog u radu seljaka," kazao je glavni promoter projekta Narendra Modi, ugledni član hinduističke nacionalističke stranke Bharatidža Janata.

Kad je projekat pokrenuo u junu, Modi je zatražio od poljoprivrednika da poklone komad metala za taj "Spomenik jedinstva".

Političari iz države Gujarat počeli su da obilaze 700.000 sela u čitavoj Indiji kako bi skupili komade od kojih će izgraditi kip. Troškovi projekta procijenjuju se na 25 milijardi rupija (300 miliona dolara) finansiranih iz javnih fondova i darova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana