Indija: Dva sela se otrovala alkoholom, umro 31 mještanin

GS
Indija: Dva sela se otrovala alkoholom, umro 31 mještanin

NjU DELHI - Najmanje 31 osoba u Indiji je preminula nakon konzumiranja alkoholnog pića iz kućne radinosti, pišu britanski mediji.

Ova jeziva priča dogodila se u dva sela u indijskoj saveznoj državi Bihar na sjeveroistoku Indije, a mještani su počeli da se razbolijevaju u utorak. Desetine mještana prebačeni su u bolnicu, dok je dvoje preminulo prije dolaska ljekarske ekipe.

Inače, u ovoj indijskoj saveznoj državi zabranjena je prodaja i konzumiranje alkohola. Takva zabrana uslijedila je pošto je ilegalno crno tržište metil alkohola počelo da cvjeta i što se on proizvodi u privatnim, malim uličnim destilerijama, koje u Indiji svake godine odnese 100 žrtava.

Većina otrovanih preminula je u bolnici dok su se nalazili na liječenju usljed trovanja alkoholom. Direktor bolnice Sagar Dulal Sinha rekao je da su do sad obavljene 22 obdukcije i kod svih je utvrđeno trovanje alkoholom.

Poslije ovog masovnog trovanja policija je krenula u razbijanje crnog tržišta prodaje alkohola i u toj akciji uhapšeno je desetine proizvođača.

Smrtni slučajevi čiji je uzrok nelegalno proizvedeni alkohol uobičajeni su u Indiji, gdje su takva pića jeftina, ali sadrže hemikalije kao što su pesticidi.

Od procijenjenih pet milijardi litara alkohola koji se popije svake godine u zemlji, oko 40 odsto je ilegalno proizvedeno, prema Međunarodnom udruženju alkoholnih pića i vina Indije. U nedozvoljena alkoholna pića se često dodaje metanolom da bi se povećala njena moć. Ako se proguta, metanol može izazvati sljepilo, oštećenje jetre i smrt.

U julu, 42 osobe umrle su u zapadnoj državi Gudžarat nakon što su pile krijumčareno piće, dok je prošle godine oko 100 ljudi poginulo u sjevernoj državi Pendžab u sličnom incidentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana