Igraonice pod zemljom jedini tračak radosti za mališane u Siriji

Agencije
Igraonice pod zemljom jedini tračak radosti za mališane u Siriji

Njujork, Alep - Podzemne igraonice jedini su tračak radosti za sirijske mališane koji žive u 16 oblasti koje su pod opsadom širom zemlje.

Prema podacima UN, u tim oblastima živi oko 500.000 djece koja nemaju osnovne uslove za život. Oni ne mogu da se igraju na ulici zbog opasnosti, pa zato nalaze utočište u "podzemnim igraonicama".

U tunelima i podrumima, koliko-toliko sakriveni od bombi, djeca trčkaraju sa igračkama u rukama, jureći se i to sve sa osmijehom na licu.

"Zemlja djetinjstva", kako je zovu, leži sakrivena pod zemljom, daleko od pobunjenika, u državi koja je pod opsadom, razorena ratom, gdje vlada nestašica gotovo svega.

Mrežu podruma, koji su pretvoreni u igrališta, povezali su volonteri predvođeni studentima arhitekture, kao bi mališanima obezbijedili makar osmijeh na licu što mogu da se zajedno igraju. Hodnicima podzemnih skloništa odjekuje trčkaranje djece, njihov smijeh i cika dok se igraju.

Jedna od djevojčica je rekla da se ne plaši bombi jer je u podrumu i tu može da se igra, dok na ulicu nije smjela da izađe sa svojim drugarima.

Više od 200 mališana svakodnevno posjećuje podzemnu igraonicu, a postoji i škola pod zemljom, gdje oko 50 djevojaka nastavlja svoje školovanje koje je zaustavljeno ratom.

Jasin, jedna od osnivača tzv. Zemlje djetinjstva, kaže da su željeli da tunele pretvore u nešto zabavno, gdje djeca možda neće toliko osjećati strah zbog rata.

- Majka mi ne dozvoljava da se igram vani, ali kada je saznala da postoji igraonica pod zemljom, dozvolila mi je da idem tamo - kaže desetogodišnji Abdulaziz, čiji je otac poginuo u ratu. On je jedan od mnogo djece koja pokušavaju da imaju normalno djetinjstvo usred nasilja kojem se ne nazire kraj.

Na zidovima se mogu vidjeti uokvirene igračke, dok u jednom kraju volonteri prave domaće slatkiše.

U drugom dijelu je smještena vrteška iza koje su nacrtane živopisne slike sa cvijećem i drvećem, što je svojevrsni podsjetnik na spoljni svijet koji više nije siguran za tu djecu.

- Moji prijatelji i ja dolazimo ovdje jer je ovo posljednji tematski park koji još uvijek radi. Onaj u kojem smo se ranije igrali sada je razrušen i ne radi više - rekla je jedna djevojčica radnicima UNICEF-a koji su došli u posjetu igraonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana