I policiju zarazio glamur Dubaija

Priredio: Boris Đurić
I policiju zarazio glamur Dubaija

Dubai - Da je slika koju u javnosti ostavljaju najvažnija vlasti Dubaija pokazale su čitavim arsenalom luksuznih sportskih automobila i džipova, koji su u vlasništvu policije, a služe isključivo da turistima predstave glamur snaga bezbjednosti u tom gradu.

Skupocjena vozila nadopunjuju njihovu uobičajenu flotu zeleno-bijelih kruzera i dobro se uklapaju u načela Dubaija, gdje su crveni "ferariji" uobičajeni prizor na semaforima dok "rols rojs" kabrioleti prolaze bulevarima i ulicom gdje se nalazi najviša zgrada na svijetu.

Tu su i policijski "lamborginiji", koji su parkirani ispred stanica na glavnoj ulici Šeik Zajed, koja ima deset traka i najduža je ulica u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

- Ne treba očekivati da će se neki od ovih skupocjenih automobila pojaviti na uviđajima saobraćajnih nesreća. Oni takođe ne učestvuju u potjerama na autoputevima - kaže poručnik Saif al-Šamsi, koji vodi odjeljenje turističke policije. Umjesto toga ova vozila se pojavljuju na specijalnim događajima ili lagano patroliraju područjima koja posjećuju turisti i tako predstavljaju glamuroznu sliku policije Dubaija. Takođe to je i način da gradska policija bude pristupačnija građanima, u zemlji gdje postoji veliki broj stranih radnika.

- Jedna od šaljivih priča je da mnogi turisti i građani, kada upućuju hitne pozive policiji, traže da patrola dođe sa nekim od ovih skupih kola - kaže šef turističke policije i dodaje da pojedini žele da znaju gdje će se vozila kretati da se mogu slikati pored njih.

Vozila su prije nekoliko dana predstavljena ispred "Armani" hotela, smještenog u 828 metra visokom neboderu Burdž Kalifa. Veliku pažnju privukao je i 140.000 dolara vrijedan BMW i8, čija se vrata otvaraju nagore u vidu krila ptice, sa natpisom na tablicama 2020 svjetskom sajmu World Expo u čast, koji će biti održan 2020. godine.

Na skupocjenim "bentli kontinentalu" i "nisanu GTR" još se nalaze fabričke plastične presvlake na zadnjim sjedištima, a vozila imaju tablice sa brojem identičnim broju za hitne pozive.

- Ne viđa se mnogo ovakvih policijskih vozila - kaže turista Tim Din sa Floride.

Malo je akademskih studija koje govore koliki efekat ovi automobili imaju na sam policijski posao.

- Nastojanje Dubaija je više usmjereno na slanje određene slike, a ne na sam policijski posao - kaže profesor kriminalistike na njujorškom Džon Džej koledžu Denis Keni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana