Hrabre Italijanke protiv “Ndrangete”

Tanja Milaković
Hrabre Italijanke protiv “Ndrangete”

Italijanska mafija “Ndrangeta”, za koju se sumnja da vodi najveću operaciju krijumčarenja kokaina u Evropi, kontroliše oblast Kalabrije uz pomoć mita i korupcije. Ali kada je prije godinu napadnut gradonačelnik jednog malog kalabrijskog grada, Marija Karmela Lanceta, ona i zemlja su poručili da je “bilo dosta” (basta).

Postoji neka vrsta nelagodnosti u vezi sa Kalabrijom. Ovaj region je poput čudnog daljeg rođaka kojeg niko ne voli da spomene, prenosi Bi-Bi-Si.

Patnje Kalabrije predstavljaju zanemarenu gangrenu zemlje - toliko zanemarenu da je malo koga u gornjem dijelu “noge” više briga za nju. Međutim, Italija se u aprilu 2012. probudila uz osjećaj žarenja u svom oboljelom stopalu.

Možda zbog požara u apoteci Marije Karmele Lancete koja se nalazi ispod stana njene porodice? Ili je to možda od kiše metaka kojom je zasut njen automobil nedugo poslije toga? Šta god bio uzrok za to, ova žena, gradonačelnik malog priobalnog grada Monastereće glasno je iskazala svoje nezadovoljstvo. I njen glas se čuo.

Poslije višemjesečnog zastrašivanja od kalabrijske mafije, vapaj Marije Karmele Lancete odjeknuo je širom zemlje. Skromni gradonačelnik grada od 3.500 stanovnika postala je nacionalni simbol borbe protiv mafije. Vlada joj je pružila policijsku zaštitu i obećala da će joj pomoći u postizanju ciljeva.

Pristavši da povuče ostavku, Lanceta je prethodno postavila vladi tromjesečni ultimatum da sprovede neophodne promjene kako bi ona mogla da obavlja svoj posao.

To je bilo prije godinu.

- Ništa se od tada nije promijenilo. Ili možda jeste. Ali nagore. Ovo je trebalo da bude godina stabilnosti. Umjesto toga, postala je godina neprijatnosti - kazala je gradonačelnik potišteno.  Istog trena ističe da razlog za to nisu samo prijetnje smrću i “Ndrangeta”, već i loša ekonomska situacija i birokratski vakuum zbog kojeg nije u stanju da uradi sve što je zamislila.

- Nemamo novca, državni fondovi su zamrznuti. Morali smo da proglasimo bankrot opštinskog vijeća. Nisam dobijala nikakve resurse. Ozbiljno razmišljam o tome da odustanem.  Umorna sam i sita sam svega. Želim natrag svoj život - kazala je ona. Život Marije Karmele od prošle godine definitivno nije bio samo u njenim rukama. Dodijeljena joj je policijska pratnja.

- Nekada sam plivala svakog dana, u vrijeme ručka ili poslije posla. Više od godinu nisam išla da se okupam - kaže ona.

Na sreću, Marija Karmela je ostvarila predivna prijateljstva sa drugim ženama gradonačelnicima kalabrijskih gradova, od kojih neke, poput nje, žive pod zaštitom policije.

Da li će odvažna farmaceutkinja ikada pronaći lijek za doslovno i figurativno truljenje Kalabrije? Možda će neko drugi, jer je ona podnijela ostavku. Od kraja jula Marija Karmela Lanceta više neće biti gradonačelnik Monasterećea.

- Ovog puta “basta” je konačno - kazala je ona.

Gradonačelnik kalabrijskog Rosarna Elizabeta Tripodi takođe živi 24 časa pod zaštitom policije. Tužila je lokalnog šefa “Ndrangete” i obezbijedila za grad 50 miliona evra, koji će biti isplaćeni od zaplijenjene imovine mafije.

Bivši gradonačelnik Isola Kapo Rizuto Karolina Đirasole dobijala je prijetnje smrću, a njen automobil je zapaljen nedugo pošto je izabrana na funkciju obećavajući da će očistiti ovaj kalabrijski priobalni grad. U maju nije uspjela da obezbijedi još jedan mandat.

Rita Borselino, poslanik Demokratske partije u Evropskom parlamentu i borac protiv mafije koja je pokrenula organizaciju “Libera” 1995. godine, sestra je borca protiv mafije, sudije Paola Borselina, koji je ubijen 1992.

Rita Atrija rođena je u sicilijanskoj mafijaškoj porodici, a 1991. je u 17. godini postala državni svjedok u velikoj mafijaškoj istrazi. Majka je se odrekla, a počinila je samoubistvo sedam dana nakon što je ubijen njen mentor Paolo Borselino.

Šta je “Ndrangeta”?

“Ndrangeta” je mafijaška organizacija sa sjedištem u Kalabriji, koju su 1860-ih osnovali bivši stanovnici obližnjeg ostrva Sicilija. Riječ “Ndrangeta” ima grčke korijene i označava hrabrost i lojalnost. Manje je poznata od sicilijanske “Koza nostre” i napuljske “Kamore”, ali mnogi smatraju da je uticajnija od pomenutih. Procjenjuje se da ima 160 ćelija sa oko 6.000 članova, koji osim u Italiji žive i u Argentini, Australiji, Kanadi i Kolumbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana