Holanđani u Švedskoj – dvije roze kraljice i kralj koji je dovezao avion

GS
Foto: Instagram

Državna posjeta holandskog kraljevskog para Švedskoj, Stokholmu i Geteborgu, protekla je u vrlo srdačnoj atmosferi jer dvije kraljevske kuće održavaju vrlo bliske i prijateljske odnose, koji datiraju još od 17. vijeka.

Holandski kralj Vilem-Aleksander je i kršteni kum 10-godišnjoj Estel (ćerki prestolonasljednice Viktorije), koja će jednog dana na švedskom prestolu naslijediti djedu, kralja Karla Gustava, i mamu. Zato se upravo Estel najviše radovala posjeti svojih kumova.

Kumstvo ima dugu tradiciju u njihovim porodicama. Kralj Karl Gustav je kumče pokojne holandske kraljice Julijane, a prestolonasljednica Viktorija kraljice (sada princeze) Beatriks, majke Vilema-Aleksandera. I Viktorija je takođe krštena kuma njegove najstarije ćerke, holandske prestolonasljednice Amalije.

Mediji navode da je avionom kojim su stigli pilotirao lično kralj, koji ima pilotsku dozvolu i godinama je, dok je bio prestolonasljednik, tajno radio kao kopilot u nacionalnoj aviokompaniji KLM, što se saznalo tek nakon krunisanja.

Kraljica Maksima je, po običaju, blistala u svojim reprezentativnim odjevnim kombinacijama, a za posjetu Švedskoj odabrala je kreacije modnih kuća Natan, Valentino, Jan Taminio, Džimi Ču ...

Za svečani banket sve dame su bile posebno raskošne. Obe kraljice odabrala su haljine u roze boji - švedska kraljica Silvija intenzivnu pink nijansu klasičnog kroja, dok je Maksima nosila bledoroze asimetričnu haljinu otvorenog ramena sa ogrtačem i bogatim sitnim cvjetnim vezom, u kojoj je djelovala kao da je izašla iz bajke.

Uz tako glamuroznu haljinu odabrala je jednu od najsjajnijih dijadema iz holandskog trezora - dijamantsku Stjuart tijaru, sa jednim od najimpresivnijih dijamanata iz kraljevskih kolekcija, koji ima 40 karata i nekada je pripadao engleskoj kraljici Meri Drugoj iz kuće Stjuart.

Ni dame iz švedske kraljevske porodice nisu mnogo zaostale elegancijom i reprezentativnošću u haljinama koje su premijerno obukle.

Princeza Viktorija je svoju prelijepu kraljevsko ljubičastu balsku haljinu sa jednim otvorenim ramenom ukombinovala sa napoleonskom ametist tijarom i minđušama.

Princeza Sofija, supruga Viktorijinog mlađeg brata Karla Filipa, uparila je svoju smaragdno-dijamantnu dijademu sa otmjenom tamnozelenom haljinom golih ramena, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana