Heroin jeftiniji od hrane

Tanja Milaković
Heroin jeftiniji od hrane

Promet od prodaje heroina u Pakistanu iznosi više od milijardu dolara godišnje i ujedno je i najveći prihod Avganistana. Mještani tvrde da je jeftiniji od hrane.

Smatra se da Pakistan ima više od četiri miliona zavisnika od heroina, a manje od 80 ih se liječi na klinikama za odvikavanje.

Prilikom posjete reportera “Raša tudej” Karačiju većina zavisnika se nije trudila da sakrije svoju naviku. Za mnoge to je put u sigurnu smrt.

Mladi mještanin Abdulah je dvije sedmice proveo tražeći oca koji je zavisnik od heroina. Na kraju ga je pronašao u mrtvačnici u Karačiju. Jedno je sigurno, na ulicama Karačija ne nedostaje heroin, za razliku od prijeko potrebnog rješenja i pomoći zavisnicima.

Veličinu i težinu pakistanskog problema sa drogom određuje i određivaće ono što se dešava i što će se u dešavati u Avganistanu i duž pakistansko-avganistanske granice, prenijele su agencije.

Razrušeni Avganistan je najveći svjetski proizvođač opijuma, glavnog sastojka heroina, i čini 90 odsto svjetskog tržišta. Prema grubim procjenama, oko 40 odsto se krijumčari preko Pakistana. Proizvodnja opijuma raste treću godinu zaredom i predviđen je dalji rast.

Kroz vrlo poroznu granicu koja dijeli Pakistan i Avganistan, kroz područje koje kontrolišu talibanske grupe s obje strane granice, opijum i njegovi derivati u Pakistan stižu praktično nekontrolisano i nezaustavljivo.

Mohamed Kurban je narkoman 20 godina.  Drugi put je u rehabilitacionom centru. Za njega i njemu slične droge je više nego dovoljno. Ima je za sve, kaže on, i dodaje:

 - Nema razlika. Drogiraju se svi. Bogati parkiraju automobile nedaleko i dolaze po iglu. Bogati drogu kupuju od siromašnih.  Onaj ko ima drogu... i prodaje je i koristi za sopstveno drogiranje - kaže ovaj Pakistanac.

Procjene o broju narkomana u Pakistanu variraju - od 600.000 do devet miliona zavisnika. U analizama Agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala ističe sa da je do velikog povećanja dotoka droga, posebno heroina, i broja zavisnika došlo u  posljednjih pet godina.

 Doktor Salem Azam, načelnik rehabilitacionog centra u Karačiju, ističe:

- Kao da je u pitanju kikiriki,  a ne droga. Bilo odakle.... iz kancelarije, iz spavaće sobe, iz dnevne sobe... bilo gdje i bilo kada, dovoljno je pozvati i neko će donijeti drogu.

Broj narkomana poput Mohameda Kurbana  će se, sasvim je izvjesno, povećati poslije  2014. kada Avganistan bude prepušten sam sebi. Proizvodnja opijuma i krijumčarenje droga iz te zemlje biće tada mnogo manje kontrolisani i sprečavani.

Načelnik katedre za kriminologiju na univerzitetu u Karačiju Fateh Muhamad Burfat ukazuje je i na drugu negativnu stranu.

 - Drogu prati i oružje i nasilje. Uz drogu krijumčari se i oružje.  U Pakistanu  heroin i kalašnjikov obično idu jedno uz drugo - ističe Burfat.

Avganistan proizvodi 90 odsto svih opijatskih droga u svetu, mada donedavno nije bio i najveći konzument istih, ali je sada više od milion od ukupno 35 miliona Avganistanaca zavisno od narkotika, što je zapravo najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u svijetu.

Razlozi iz kojih se toliki broj Avganistanaca okreće drogi su složeni, a jasno je da su decenije nasilja odigrale u tome važnu ulogu, prenosi Bi-Bi-Si.

Tu je i nezaposlenost, koja danas dostiže čak 40 odsto, jedan od faktora je i sve veća dostupnost heroina, koji se u posljednjih deset godina rafinira iz sirovog opijuma u samom Avganistanu, a opijum se već vijekovima koristi u toj zemlji kao “univerzalni lijek”.

Kupiti heroin u Kabulu je “kao da kupujete hljeb”, kažu zavisnici, navodeći da jedan gram košta oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom ćošku.

Na obali Kabula

U samom centru Kabula, na kamenitim obalama istoimene reke, narkomani se okupljaju da bi kupili i konzumirali heroin, na mjestu koje je sinonim za bijedu i propadanje.

Usred bijela dana desetak odraslih muškaraca i tinejdžera sjede u parovima, sa kapuljačama na glavama, pušeći i ubrizgavajući drogu, a među njima su i jedan ljekar, jedan inženjer i jedan prevodilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana