Gradovi koji su morali da promjene naziv

Klix.ba
Gradovi koji su morali da promjene naziv

Veliki broj svjetskih gradova u jednom trenutku svoje istorije morao je da promjeni ime. Uglavnom se to dešavalo zbog nove vlasti ili širenja. Ipak, neki gradovi morali su da ime promjene iz preke potrebe.

Budući da je vojska nadzirala naseljavanje američkog zapada, veliki broj gradova u svom imenu imao je prefiks "Fort", a vijekovima je veliki broj evropskih gradova nosio rimska imena u čast svojih osvajača. Neki gradovi imali su jedinstvene razloge za promjenu imena.

Skandal, sramota, zabuna ili pogrešan prizvuk dovoljni su razlozi da čitava zajednica promjeni ime. Predstavljamo pet gradova kojima je bio neophodan novi identitet.

Berlin, Kanada

Veliki broj njemačkih imigranata skrasio se na jugu Ontarija u 19. vijeku, a grad Berlin ime je dobio u čast njihove domovine. Međutim, kada je njihova stara otadžbina počela da bombarduje saveznike njihove nove zemlje, izbile su nevolje.

Velika populacija pacifista Menonita, koji nisu željeli da učestvuju u ratu, dovela je do toga da ostatak zemlje sa sumnjom gleda u Nijemcima naseljeni Berlin. Ubrzo je održan referendum o promjeni imena grada.

Građanima je ponuđen čitav niz naziva, ali im nije ostavljena mogućnost da zadrže staro ime. Svi koji su bili za to da grad ostane Berlin, odmah su optuživani da su simpatizeri neprijatelja.

Uslijedili su nasilje, neredi i zastrašivanja, a samo 892 osobe, od 15 hiljada, glasalo je na referendumu. Grad je dobio ime Kičener, po britanskom ministru rata. Peticija sa dvije hiljade potpisa nije bila dovoljna da zaustavi promjenu.

Pajl Of Bouns, Kanada

Današnja Regina (nekadašnji Pajl Of Bouns, odnosno "gomila kostiju") je grad od 200 hiljada stanovnika. Osamdesetih godina 19. vijeka, tu su bile nepregledne livade naseljene bizonima i Kri Indijancima koji su ih lovili. Krii su koristili sve dijelove ulovljenih bizona izuzev kostiju.

Njih su bacali na dva metra visoke gomile, prečnika i do 12 metara, u nadi da će se bizoni vratiti da posjete kosti.

Prvi naseljenici i traperi zadržali su ime, ali je, 1882. godine, supruga kanadskog glavnog guvernera, princeza Luiz, sugerisala kako gradu treba dati ime u čast njene majke, kraljice Viktorije. Tako je grad kao ime dobio latinski izraz za kraljicu – Regina.

Vajnvil, Kalifornija

Klint Istvud i Andželina Žoli snimili su film "Changeling" o majci koja je sigurna da vraćeni kidnapovani sin zapravo nije njeno dijete.

Film je baziran na istinitim događajima, koji su razlog zašto se grad Vajnvil već 80 godina zove Mira Loma.

Stvarni kidnapovani dječak, Volter Kolins, najvjerovatnije je ubijen u Vajnvilu, zajedno sa još tri dečaka, a ubio ih je Gordon Stjuart Nortkot. Ubica je obješen 1930. godine, a grad je, u želji da pobjegne od ozloglašenosti, promjenio ime 1931. godine.

Stejns, Engleska

Glumac Saša Baron Koen poznat i kao Borat, Bruno i Ali G, navodno je odrastao u getu Stejnsa (zapravo pitomom gradiću srednje klase u Sariju).

Grad je postao toliko slavan u Velikoj Britaniji, ali stanovnicima Stejnsa nikako nije odgovaralo povezivanje sa "Boratovim" likom, pa su promjenili ime grada u Stejns na Temzi. Djelimično su to učinili i da bi naglasili koliko su blizu Temze i podstakli turizam.

Gej Hed, Masačusets

Na zapadnoj ivici ostrva Martas Vajnjard nalazi se blještavo obojena stijena, koja se dominira pejzažem. Bijeli naseljenici iz 17. vijeka pisali su o veselo (gaily) obojenim liticama, pored kojih je ubrzo i niklo naselje Gej Hed.

Nekih 400 godina kasnije, potomci prvih naseljenika promjenili su ime grada u Akvina, 1997. godine. Tvrde da su željeli da izraze svoje indijansko naslijeđe i povezanost sa plemenom Vampanoag i da njihova odluka nema nikakve veze sa homoseksualnim konotacijama nekadašnjeg imena.

"Mislim da je to jednostavno. Indijansko mjesto treba da ima indijansko ime", rekao je pripadnik plemena koji je 1991. pokrenuo peticiju za promjenu imena grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana