Gradonačelnik Osake: Muškarci treba da kupuju namirnice tokom pandemije, žene su prespore

Srna
Gradonačelnik Osake: Muškarci treba da kupuju namirnice tokom pandemije, žene su prespore

TOKIO - Gradonačenik japanskog grada Osaka Ićiro Macui izazvao je mnoštvo kritika na društvenim mrežama nakon što je izjavio da ženama treba više vremena da kupe namirnice, dok je pokušavao da promoviše mjere socijalnog distanciranja kako bi se zaustavilo širenje korona virusa u tom gradu.

"Kada žena ide u kupovinu... za to treba vremena", rekao je Macui kada ga je novinar, inače muškarac, upitao o eventualnom ograničenju broja kupaca u prodavnicama.

"Da ste vi u pitanju, ako vam se kaže da kupite to i to, vi to uradite i idete kući. Muškarcima je takođe u redu da idu u kupovinu i izbjegavaju kontakt", rekao je gradonačelnik, dodajući da bi bračni parovi trebalo da izbegavaju da idu u kupovinu zajedno, prenosi Rojters.

Korisnici japanskog Tvitera oštro su osudili njegovi krometare, ističući da su seksistički. "Japan je zemlja u kojoj ovakve reči mirno izlaze iz usta gradonačelnika. Žalosno", napisao je jedan korisnik.

U jednom od postova se ističe da izjave gradonačelnika pokazuju da političari ne razmišljaju dovoljno p tome šta uključuju roditeljstvo, rad u domaćinstvu i nega.

Macui je takođe rekao da bi ljudi morali da ograniče broj odlazaka u prodavnicu predlažući da oni rođeni parnih mjeseci idu parnim danima, a oni rođeni u neparnim mjesecima neparnim danima.

U Osaki i prefekturi u kojoj se nalazi je, prema posljednjim podacima, od korona virusa oboljelo 1.500 ljud, čime je posle Tokija najugroženija oblast u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana