Golub zamalo izazvao rat sa Indijom

Agencije
Golub zamalo izazvao rat sa Indijom

Nju Delhi - Vojska i obavještajci često koriste životinje u špijunske svrhe, pa je tako nedavno pakistanski golub zamalo izazvao rat sa Indijom.

"Pernati neprijatelj" sletio je nedavno na kuću brice Ramesa Kandre u Manvalu, selu udaljenom četiri kilometara od pakistanske granice. Uhvatio ga je njegov sin, a među njegovim perjem primijetio je neobične oznake. Bile su napisane na službenom jeziku u Pakistanu.

Golub je prijavljen policiji. Nosio je oznaku s dvije riječi - "Šakargar" i "Naroval". Prva je ime grada, a druga ime okruga. Osim tih riječi, pronašli su i telefonski broj. Najvjerovatnije je riječ o adresi i telefonskom broju vlasnika ptice. Naime, kad se radi o Pakistanu, njihovom prkosnom susjedu, ništa se ne ostavlja slučaju. U indijsko-pakistanskoj zavrzlami ni golub ne mora biti "samo golub".

- Ako se utvrdi da je riječ o špijunu, preduzećemo akciju - glasilo je zlokobno obećanje jednog od indijskih policijskih zvaničnika. Njihov osumnjičeni nalazio se u pritvoru, iza rešetaka, na sigurnom. Mogli su smireno sprovesti istragu, utvrditi šta se dogodilo i ko je uljez kojeg su imali u rukama.

Pakistanske vlasti su 2011. "uhapsile" indijskog majmuna, jer je prešao granicu bez potrebnih papira. Navodno se opirao hapšenju i policajcima je trebalo jedno vrijeme da ga namame iz nasada banana. U znatnom broju slučajeva čini se da je riječ o paranoji pojedinih država, pa su tako Iranci 2007. uhvatili 14 vjeverica špijuna.

Egipatske vlasti su tako nedavno zbog špijunaže uhvatile rodu, dok je Saudijska Arabija 2011. privela lešinara zbog sumnje da je nosio poruku izraelskom Mosadu.

Primjera kako su vlasti pojedinih država pokušale da iskoriste životinje za ratne i obavještajne svrhe je bezbroj. Jedan od definitivno najpoznatijih nosio je ime "Operacija akustična mačkica". Naime, CIA je šezdesetih potrošila 15 miliona dolara na stvaranje mačke-kiborga, koja je trebalo da špijunira sovjetske neprijatelje. Mački su tokom pet godina eksperimentisanja i razvijanja programa instalirali bateriju, mikrofon i antenu koja se protezala niz leđa i rep, a koja je trebalo da obavlja prisluškivanje. Ni dan-danas nije jasno kako je veliki test završio. Sovjetski Savez je koristio pse za uništavanje njemačkih tenkova. Najboljem čovjekovom prijatelju na leđa bi instalirali eksploziv i prethodno ga obučili da traži hranu ispod tenkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana